The Stranger (2010)

Regie: Robert Lieberman | 90 minuten | actie, thriller | Acteurs: Steve Austin, Erica Cerra, Adam Beach, Ron Lea, Viv Leacock, Jason Schombing, Stephen Dimopoulos, Dalila Bela, Anthony Harrison, Andrew Wheeler, Samantha Page, G. Michael Gray, Timothy Paul Perez, Adrien Dorval, Geoff Gustafson, John Tench, Alex Vishniakoff, Andrew Kavadas, Karly Warkentin, Calista Bashuk

‘The Stranger’ is voor voormalig worstelgrootheid Steve Austin de derde film waarin hij een hoofdrol vervult, na eerder zijn acteercarrière met ‘The Condemned’ (2005) en ‘Damage’ (2009) te zijn gestart. Na ‘The Stranger’, dat in Amerika en Canada al in 2010 verscheen, is Steve Austin niet opgehouden en inmiddels is zijn cv dan ook met redelijk wat (actie)films uitgebreid. In ‘The Stranger’ neemt Austin de rol op zich van een op de vlucht geslagen persoon die in de film niet bij naam wordt genoemd. Met de woorden ‘Our guy is back’ krijgen we in het begin van de film, na een nogal vreemde openingsscène waarin we in een donker steegje een wilde achtervolging zien plaatsvinden, te horen dat er dus blijkbaar iemand terug is gekomen. Al snel wordt duidelijk dat deze persoon al een lange tijd door de CIA gezocht wordt omdat hij meer informatie over een geheim onderzoek zou hebben. De gezochte persoon heeft echter last van geheugenverlies en is zich er niet van bewust dat hij een gewild persoon is, en hij wordt niet alleen door de CIA gezocht.

De verdachte (zoals gezegd door Steve Austin gespeeld) slaat op de vlucht en vervolgens schotelt ‘The Stranger’ ons een zeer simplistische thriller voor die eigenlijk alle ingrediënten voor een interessante film lijkt te ontberen. Steve Austin heeft continue flashbacks van gebeurtenissen voordat hij zijn geheugen verloor. Echter lijkt regisseur Robert Lieberman er een sport van gemaakt te hebben deze flashbacks zo vaak mogelijk in beeld te brengen. Vooral naar het einde toe verdrinkt ‘The Stranger’ in de vele flashbacks, die ook nog eens op een uitermate storende wijze in beeld worden gebracht waardoor het niet prettig om naar te kijken is. Nadat Steve Austin gevlucht is, komt hij ook nog met de Russische maffia in aanraking en belandt hij nog dieper in de problemen. De enige die hem wilt helpen is Grace (Erica Cerra), zijn voormalig therapeut, die hij kent uit de periode waarin hij nog in behandeling was voor zijn geheugenverlies.

Naarmate ‘The Stranger’ vordert wordt duidelijk dat van het verhaal weinig verwacht hoeft te worden. Ook het gedrag van de personages doet je wenkbrauwen fronsen en niemand van deze uiterst oppervlakkige karakters levert een leuke bijdrage aan de film. De dialogen zijn kort, de wendingen in het verhaal niet verrassend en het acteerwerk is ook niet al te overtuigend. De enige hoogtepunten beleeft ‘The Stranger’ tijdens de (iets te spaarzame) momenten waarin er geknokt wordt. Steve Austin staat zijn mannetje, hoewel het te ver gaat om te zeggen dat de actie echt heftig wordt, laat staan dat het de film uiteindelijk aan een voldoende kan helpen. Van de vele simpele actiefilms waar Steve Austin de laatste tijd zijn opwachting in gemaakt heeft, is ‘The Stranger’ toch echt een van de mindere.

Martijn Scheepers

‘The Stranger’ verschijnt donderdag 24 januari 2013 op DVD en is vanaf dinsdag 4 december 2012 te huur.