The Stuff (1985)

Regie: Larry Cohen | 87 minuten | komedie, horror | Acteurs: Michael Moriarty, Andrea Marcovicci, Garrett Morris, Paul Sorvino, Scott Bloom, Danny Aiello, Patrick O’Neal, James Dixon, Alexander Scourby, Russell Nype, Gene O’Neill

1985 bracht ons talloze klassiekers. Films zoals ‘Back to the future’, ‘The Breakfast Club’, ‘The Color Purple’, ‘Ran’ en ‘Tampopo’. Het was ook het jaar dat ons de knotsgekke horrorfilm ‘The Stuff’ bracht. In de 80s kon het allemaal.

Nadat een lekkere witte crèmige substantie is gevonden bij een mijn, zien enkelen er onmiddellijk een recept voor succes in. Het spul is zo lekker dat iedereen er verzot op geraakt. Wat is het? Niemand die het weet, dus wordt het maar The Stuff genoemd. De concurrentie, namelijk de CEO’s van yoghurt en ijsjesfabrikanten, is er minder enthousiast over en huurt industriële saboteur/spion David ‘Mo’ Rutherford (Michael Moriarty) in. Hij gaat op pad en ontdekt al snel dat er iets niet pluis is met het overheerlijke goedje dat in iedere supermarkt of koelkast staat. Samen met de kleine Jason (Scott Bloom), PR-manager Nicole Kendall (Andrea Marcovicci) en de ronduit gestoorde kolonel Malcom Spears (Paul Sorvino) trekt ‘Mo’ ten strijde tegen de witte substantie die mensen overneemt.

Eén ding wordt vrij snel duidelijk, ‘The Stuff’ is een B-movie waar geen diepgaande levenslessen in zitten. Toch krijgt regisseur Larry Cohen het klaargespeeld om een kritische boodschap in zijn creatie te steken. De film vormt namelijk een aanklacht tegen het consumentisme van de jaren tachtig. Dat valt ook te zien aan de realistische reclamespotjes. ‘The Stuff’ valt misschien nog het beste te vergelijken met George Romero’s befaamde ‘Dawn of the Dead’, waar de zombies als een verpersoonlijking dienden voor consumptiedrang. De wandelende lijken zijn nu vervangen door een soort yoghurt die, wanneer mensen het eten, hen overneemt en hun gedachten controleert. Het is dus een soort hive mind concept, gelijkaardig aan dat van ‘Invasion of the Body Snatchers’.

Ondanks een laag budget, matig script en een amalgaam rare acteurs, slaagt Larry Cohen erin om een intrigerende en amusante horrorfilm te produceren. Bij het bredere publiek is de film misschien minder bekend, maar het is een cult classic geworden met een zekere aanhang. Zo is het bijvoorbeeld heel duidelijk waar the Duffer Brothers, makers van hitserie “Stranger Things”, hun mosterd – of ‘Stuff’ – zijn gaan halen. Cohens legacy leeft voort.

Uiteraard is ‘The Stuff’ geen hoogstaande film, maar zoiets mag je er ook niet van verwachten. Het is een grappige B-flick die nog geen 90 minuten duurt en je elke keer weer weet te verrassen door een over-de-top scène: geforceerde acteerprestaties, yoghurt die iemand tegen de muur plakt en een dertigtal soldaten die als clowns in vier taxi’s stappen, deze film heeft het allemaal.

Nick Majchrowicz

Waardering: 3