The Suicide Squad (2021)

Recensie The Suicide Squad CinemagazineRegie: James Gunn | 132 minuten | actie, avontuur | Acteurs: Margot Robbie, Taika Waititi, Joel Kinnaman, David Dastmalchian, Jai Courtney, Sylvester Stallone, John Cena, Idris Elba, Mikaela Hoover, Michael Rooker, Alice Braga, Nathan Fillion, Pete Davidson, Viola Davis, Sean Gunn, Flula Borg, Mayling Ng, Stephen Blackehart, Steve Agee, Tinashe Kajese, Jennifer Holland, Fernando Martinez, Dee Bradley Baker, Storm Reid, Jared Leland Gore, Peter Capaldi

Na de successen van ‘Guardians of the Galaxy’ en ‘Guardians of the Galaxy Vol.2’ zag James Gunn zijn toekomst, als succesvolle schrijver en regisseur, in 2018 in duigen vallen toen aanstotelijke tweets, die hij tussen 2008 en 2011 had gepost, in de media opdoken. Disney was genoodzaakt Gunn, die in de regiestoel zat voor ‘Guardians of the Galaxy Vol.3’, te ontslaan. Warner Brothers/DC Films maakte van de gelegenheid gebruik door hem, een paar dagen na zijn ontslag, te vragen om een film te maken met welk DC karakter dan ook. Zo viel zijn oog op John Ostranders Suicide Squad. James Gunns ontslag bij Disney blijkt een zegen als gekeken wordt naar de uitermate amuserende film die hij hier heeft neergezet.

‘The Suicide Squad’ is geen vervolg en geen reboot van David Ayers’ ‘Suicide Squad’. Het is een standalone film waarbij James Gunn de volle vrijheid heeft gehad om te doen wat hij wilde. Voor deze film gebruikt hij een paar karakters uit de eerdere ‘Suicide Squad’ en introduceert een aantal nieuwe. Hier eindigt dan ook de overeenkomst met de vorige versie. Gunns ‘The Suicide Squad’ is een mokerslag, een vol adrenaline gepompt monster dat compromisloos een weg hakt door al wat het in de weg staat. En dan met stijl. De film is het bewijs dat hóe verhalen verteld worden, even belangrijk is als wélke verhalen verteld worden. Want, eerlijk is eerlijk, de plot is kinderlijk simpel: Amanda Waller stuurt Taskforce X naar een fictioneel eiland om met behulp van een rebellenleger een geheim wapen te vernietigen.

Amanda Waller is dus terug, alsook Harley Quin, Captain Boomerang en kolonel Rick Flag. Deadshot is vervangen door Bloodsport. Verder wordt het team versterkt door onder andere Peacemaker, Ratcatcher 2, King Shark en de Polka-Dot Man (ja, echt). De karakters hebben nu meer diepgang waardoor je om ze gaat geven, ook al zijn ze volgens de maatschappelijke normen slecht en afwijkend. Mensen maken verkeerde keuzes omdat ze menselijk zijn. Het is deze menselijkheid die de film verrijkt. Vooral Harley Quin is sterk neergezet. Ze is niet alleen mooi en compleet gestoord. Ze is onafhankelijk en heeft geen man nodig om haar te redden. Bloodsport en Peacemaker zijn de twee harde kernen in de groep, de drive achter Taskforce X terwijl Ratcatcher 2 het kloppend hart is. Ze houdt het team in contact met hun menselijkheid terwijl Amanda Waller er alles aan doet deze af te pakken.

Idris Elba (Bloodsport) heeft een natuurlijke rauwheid die hij mooi verwerkt in zijn personage. John Cena (Peacemaker) is minder complex en toont een gelimiteerd emotioneel spectrum. Harley Quin zit in Margot Robbie’s DNA en het is te zien aan het gemak waarmee ze met het karakter speelt. Alhoewel van Sylvester Stallone een iets kleinere bijdrage is gevraagd, is zijn gebrom als King Shark erg welkom. Ook Alice Braga, als leidster van het rebellenleger, heeft jammer genoeg een minimale aanwezigheid. Omdat de film niet karaktergedreven is, is het acteerwerk niet belangrijk. En dat is te zien. Van de dialogen hoe je niet meer te verwachten dan wat maximaal nodig is om de film door het oerwoud te helpen terwijl ze een spoor van destructie achterlaten.

Waar in de meeste superheldenfilms nauwelijks een druppel bloed is te zien, gutst het hier van alle kanten. Echter, het is niet storend en past perfect bij het verhaal. Het visuele element, in combinatie met de muziek is wat de film echt maakt: mooie en niet-traditionele camerashots, geweldige gevechtsscènes en visuele toevoegingen die de filmervaring een boost geven.

‘The Suicide Squad’ heeft de naam in ere hersteld en is, in tegenstelling tot de vorige versie, een waardevolle toevoeging aan de DC Extended Universe. De simplistische plot en het houterig acteerwerk is in geen geval storend omdat de entertainment value tamelijk hoog is: de actiescènes zijn groots en visceraal en de muziek geeft het geheel een dimensie om de vingers bij af te likken. DC Entertainment heeft er goed aan gedaan de kwaliteit van James Gunn naar waarde te schatten en mag Disney dankbaar zijn voor het ontslag: want hij heeft hier een juweeltje neergezet. P.S. Disney heeft James in 2019 weer ingehuurd voor ‘Guardians of the Galaxy Vol.3’.

Gerold Kort

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 5 augustus 2021