The Super Mario Bros. Movie (2023)

Recensie The Super Mario Bros. Movie CinemagazineRegie: Aaron Horvath, Michael Jelenic, Pierre Leduc, Fabien Polack | 93 minuten | animatie, komedie, avontuur | Nederlandse stemmencast: Florus van Rooijen, Thijs van Aken, Vajèn van den Bosch, Marcel Jonker, Juliann Ubbergen, Huub Dikstaal, Milan van Weelden | Originele stemmencast: Chris Pratt, Charlie Day, Kevin Michael Richardson, Jack Black, Khary Payton, Charles Martinet, Sebastian Maniscalco, Rino Romano, John DiMaggio, Jessica DiCicco, Keegan-Michael Key, Eric Bauza, Anya Taylor-Joy, Fred Armisen, Seth Rogen, Juliet Jelenic, Scott Menville

Wie kent ze niet, de twee Italiaans-Amerikaanse broers die eigenlijk loodgieters uit New York City zijn, maar in de fantasiewereld van The Mushroom Kingdom terecht komen om prinses Peach te helpen tegen de kwaadaardige Bowser? Sinds hun introductie begin jaren 80 van de twintigste eeuw zijn Mario en Luigi uitgegroeid tot culturele iconen. Oorspronkelijk geïntroduceerd op een arcademachine in 1983, zijn ze sinds 1985 in meer dan 20 games van het Japanse bedrijf Nintendo verschenen, voor al hun spelcomputers en consoles.

In de animatiefilm ‘The Super Mario Bros. Movie’ worden we meegenomen naar het begin. (Super) Mario en Luigi hebben opgezegd bij hun baas Spike om hun eigen loodgietersbedrijf te starten. Ter promotie hebben ze een reclamefilmpje opgenomen waarin ze met overdreven Italiaanse accenten praten, maar tot heel veel klanten heeft het niet geleid. Hun familie is behoorlijk sceptisch of hun carrièrestap wel zo’n goed idee is, wat met name Mario behoorlijk dwars zit. Na een rampzalig verlopen klus bij een echtpaar met een agressieve hond, ziet Mario op het nieuws dat er een overstromingsprobleem is in Brooklyn. Hij besluit te helpen. In een mysterieus gedeelte van de riolering komen de broers in een buis terecht, die hen naar een andere wereld transporteert. Luigi komt terecht in de buurt van de gevaarlijke schildpad Bowser en Mario komt in het Mushroom Kingdom terecht en gaat de leider, prinses Peach, zoeken. Bowser wil namelijk het Mushroom Kingdom veroveren en met de prinses trouwen, iets waar zij totaal geen trek in heeft. Onderweg beleven Mario en Luigi tal van avonturen en moeten ze al hun wendbaarheid, vernuft, springvermogen en racekwaliteiten inzetten om zichzelf en het Mushroom Kingdom te redden.

Na de commerciële flop van een ‘live action’ film met Bob Hoskins als Mario en John Leguizamo als Luigi uit 1993, had Nintendo naar verluidt weinig trek in nieuwe bioscoopavonturen rond Super Mario. Over de afschuwelijke tv-serie met een tenenkrommend openingsliedje dat al rappend door twee beroerde acteurs die de broers spelen, kan maar het beste gezwegen worden (al was het maar omdat deze recensent daar uit zijn jeugd nog nare herinneringen aan over heeft gehouden).

Nintendo heeft voor deze film de handen ineengeslagen met de filmstudio Illumination, vooral bekend van ‘Despicable Me’ (‘Verschrikkelijke Ikke’) en de ‘Minions’ en het resultaat mag er zijn. De personages worden gespeeld door bekende (stem)acteurs in de Engelstalige en Nederlandstalige versies. Mario door Chris Pratt / Florus van Rooijen; Luigi door Charlie Day / Thijs van Aken; Peach door Anya Taylor-Joy / Vajèn van den Bosch; Bowser door Jack Black / Marcel Jonker; Toad door Keegan-Michael Key / Juliann Ubbergen en Donkey Kong door Seth Rogen / Milan van Weelden. Over het ontbreken van de Italiaans-Amerikaanse accenten was vooraf veel te doen, maar dat wordt in de film op een geestige manier verklaard.

Met fraaie animaties, een overzichtelijke verhaallijn met veel afwisselende actie is ‘The Super Mario Bros. Movie’ topentertainment voor kinderen. De werelden zien er fraai en kleurrijk uit, maar houden de focus altijd op de personages in die wereld, zodat je als kijker nooit het gevoel hebt dat de hoofdrolspelers ‘verzuipen’ in een overdaad aan geanimeerde schermvulling. Hoewel de film zich duidelijk op de jonge(re) kijkers richt, valt er ook voor de volwassenen ook genoeg te genieten. Zeker voor hen die met de spellen zijn opgegroeid, is het een feest van herkenning. Bijna alle bekende personages uit de games zitten in de film (behalve Yoshi helaas), met een glansrol voor Donkey Kong die Peach en de broers te hulp komt.

‘The Super Mario Bros. Movie’ bracht direct na uitbrengen al zoveel geld op, dat een vervolg onvermijdelijk lijkt. En dat is zeker iets om naar uit te kijken.

Hans Geurts

Waardering: 4

Bioscooprelease: 5 april 2023
VOD-release: 21 juni 2023
DVD-, blu-ray en 4K UHD-release: 21 juni 2023