The Sure Thing (1985)

Regie: Rob Reiner | 100 minuten | komedie, romantiek | Acteurs:  John Cusack, Daphne Zuniga, Anthony Edwards, Boyd Gaines, Tim Robbins, Lisa Jane Persky, Viveca Lindfors, Nicollette Sheridan, Marcia Christie, Robert Anthony Marcucci, Sarah Buxton, Lorrie Lightle

Jongen ontmoet meisje, jongen en meisje kunnen elkaar niet uitstaan, maar na verloop van tijd bloeit de Liefde op. Met een hoofdletter L en een hartje op de i. Van originaliteit moet ‘The Sure Thing’ het niet hebben, dat mag duidelijk zijn. Dat de film ondanks de grijze baard van het basisgegeven toch fris oogt, is te danken aan de talentvolle acteurs en het scherpe scenario.

In 1985 was John Cusack een broekie van achttien, maar toch was toen al duidelijk waarom regisseurs van romantische komedies later voor hem in de rij zouden staan. Hij mag dan niet zo gelikt zijn als Brad Pitt of Tom Cruise, maar zijn timing is perfect en hij speelt het klaar om zowel zelfverzekerd als vertederend verlegen te zijn: Gib is een underdog met een kwispelstaart en scherpe tandjes. Wat ook verklaart waarom zijn personage verteerbaar is voor mannen die normaal gesproken kiespijn krijgen bij het woord romcom. Ook Daphne Zuniga is perfect gecast als brave studiebol die na enig aandringen halfnaakt uit een autoraam gaat hangen, om te bewijzen dat ze ondanks haar lijfspreuk “spontaneity has its time and its place” bést een wilde kant heeft.

Het scenario geeft de jonge acteurs voldoende munitie voor verbaal sparwerk waar de vonken vanaf vliegen, met als hoogtepunt de scène waarin Gibson Alison op inventieve wijze uit de klauwen van een hitsige chauffeur redt. En vervolgens de verworven goodwill gelijk weer verspeelt met foute opmerkingen. Uiteraard komen de geijkte strijdpunten tussen de seksen ruimschoots aan bod. Vrouwen zeuren en zijn veel te serieus. Mannen zijn lomp en oppervlakkig. Vrouwen willen een betrouwbare vent die zich volledig aan hen aanpast. Mannen willen een vrouw die er goed uitziet in bikini en altijd zin heeft in seks. Of is de liefde toch grilliger dan dat? Ja, lijkt regisseur Rob Reiner te willen zeggen. En die boodschap herhaalde hij vier jaar later in ‘When Harry Met Sally’, waarin de hoofdpersonen ook een film lang onderweg zijn naar elkaar.

Dankzij de pittige dialogen, de recalcitrante personages en de hilarische verwikkelingen stijgt ‘The Sure Thing’ uit boven het standaard suikerwerk dat Hollywood onder de noemer ‘romantische komedie’ de bioscoop instuurt. De film is met veel plezier gemaakt en hij doet wat hij belooft. Je kunt er om lachen en als de hoofdpersonen elkaar aan het einde van de rit vinden, houd je er een fijn wollig gevoel aan over. Je gunt het ze gewoon, die Gibson en die Alison. Eindelijk eens een zoete film die niet aan je tanden blijft plakken.

Paula Koopmans