The Swan Princess: Christmas – Zwanenprinses Kerstmis (2012)

Regie: Richard Rich | 81 minuten | animatie, avontuur, fantasie, musical | Originele stemmencast: Elle Deets, Yuri Lowenthal, Doug Stone, Gardner Jaas, Clayton James Mackay, James Arrington, Catherine Lavine, David Lodge, Joey Lotsko, Brian Nissen

Wie kent ‘The Swan Princess’ nog? De animatiefilm van Richard Rich, die zijn carrière ooit in de postkamer van Disney begon en zich daar opwerkte tot regisseur van ‘Frank & Frey’ (1981) en ‘Taran en de toverketel’ (1985), was de eerste speelfilm die hij maakte nadat hij bij de studio ontslag had genomen. In Nederland kreeg de film een bescheiden bioscooprelease, maar dankzij de uitbreng van de film op video groeide de schare fans. De liedjes werden woordelijk meegezongen (er zullen nu vast nog mensen zijn die de teksten zo kunnen opdreunen) en het verhaal – dat wel wat weg heeft van ‘Beauty & the Beast’, maar feitelijk gebaseerd is op het ballet Het zwanenmeer – veroverde vele harten. De film bleek goed voor twee sequels, die direct op video uitgebracht werden (‘The Swan Princess II: Escape from Castle Mountain’ (1997) en  ‘Swan Princess: The Mystery of the Enchanted Treasure’ (1998)) en achttien jaar later (!) is het tijd voor een heuse kerstspecial, ‘The Swan Princess Christmas’.

‘The Swan Princess Christmas’ speelt zich vlak na de gebeurtenissen in de hoofdfilm af, want het is de eerste kerst die de nog altijd dolverliefde Odette en Derek samen vieren. Als de film start zijn ze op weg naar het kasteel van Dereks familie. Derek waarschuwt zijn geliefde voor zijn moeder, want, zo zegt hij, er zijn twee Uberta’s: de gewone koningin en de Kerst-variant. En juist voor die laatste moet Odette vrezen, want er wordt van haar verwacht dat ze een kerstliedje ten gehore brengt, maar ze heeft helemaal geen inspiratie. Verder worden we ingewijd in het ornamenten-ritueel, waarbij de kerstboom versierd wordt met speciale hangers, die een tafereeltje tonen wat ooit in het koninkrijk heeft plaatsgevonden en waarbij het kerstgevoel hoort. Maar natuurlijk is het niet alleen maar kerstliederen zingen en bomen versieren wat de klok slaat, want dat zou maar een saaie film opleveren. Een oude vijand heeft het op Odette en Derek gemunt, en met behulp van een miezerig zwart katje probeert hij zijn plan ten uitvoer te brengen. De kat moet Derek leiden naar een kist met een grote R er op, en die moet hij vervolgens openen… Daar zit de geest van Ruigbaard (Rothbart in de originele versie) namelijk in verstopt, en als Derek hem vrijlaat kan hij eindelijk wraak nemen.

‘The Swan Princess Christmas’ is de eerste CGI film uit de reeks, en hoewel de karakters nog steeds herkenbaar zijn, is dat wel even wennen voor fans van het eerste uur. Er is weinig op de kwaliteit van de animaties aan te merken, maar de charmante uitstraling die de eerste film had ontbreekt. Datzelfde geldt voor het verhaal, waaruit duidelijk blijkt dat inspiratie nauwelijks een rol heeft gespeeld bij het maken van deze film, eerder de wens om geld te verdienen. De plot bestaat uit een opvolging van actiescènes en komische fragmenten, en lijkt tot stand gekomen te zijn door het gebruik van een sjabloon voor kinderfilms: het aloude goed versus kwaad. De sidekicks die we al uit de eerdere films kennen, Puffin, Jean-Bob en Speed, zijn goed voor de grappigste momenten. En zo is ‘The Swan Princess Christmas’ typisch zo’n film die je in je DVD-speler schuift als je even ongestoord je band wil plakken, de was moet doen of een belangrijk telefoontje moet plegen. Je kinderen zullen zich er wel mee vermaken, maar zelf zul je er niet veel aan missen.

Monica Meijer

Waardering: 2.5

DVD-release: 21 november 2012
DVD-release: 12 maart 2014 (DVD box ‘The Swan Princess – Princess Movie Collection’)