The Swan Princess: Escape from Castle Mountain – De zwanenprinses en het geheim van het kasteel (1997)

Regie: Richard Rich | 69 minuten | animatie, familie, fantasie, romantiek | Originele stemmencast: Michelle Nicastro, Douglas Sills, Jake Williamson, Christy Landers, Donald Sage Mackay, Doug Stone, Steve Vinovich, Joseph Medrano, James Arrington, Joey Camen, Owen Miller, Rosie Mann

Ondanks het feit dat Odette uit ‘The Swan Princess’ (1994) geen Disney-prinses is – al zou je de mensen die dat wél denken niet de kost moeten geven, ontkomt zij net als haar concullega’s Assepoester, Doornroosje en Ariel niet aan de onvermijdelijke sequels. Drie jaar nadat het origineel in de theaters verscheen, laat ex-Disneymedewerker Richard Rich de hoofdpersonages uit zijn animatiefilm opnieuw opdraven voor een spannend avontuur.

Na de enerverende gebeurtenissen in ‘The Swan Princess’ is het leven van prinses Odette en prins Derek in een rustiger vaarwater terecht gekomen, zo zien we in ‘De zwanenprinses en het geheim van het kasteel’ (‘The Swan Princess: Escape from Castle Mountain’). Hoewel… Derek is erg druk met zijn carrière en laat zijn geliefde regelmatig wachten aan de keurig gedekte tafel. Nu de eerste huwelijksdag voor de deur staat, vindt Odette dat dat anders moet. Zelfs aan een koninklijk huwelijk moet gewerkt worden, zo zie je maar weer.

Ondertussen nadert ook koningin Uberta’s, Odettes schoonmoeder, vijftigste verjaardag. Ook niet iets waar Derek zich mee bezig houdt, iets waar Uberta erg gevoelig voor is. Gespannen familiesituaties alom. Gelukkig voor de koningin wordt haar welzijn onmiddellijk aandachtspunt nummer één van haar zoon als ze ontvoerd wordt door een oude handlanger van Rothbart uit deel 1. Deze Clavius is maar uit op één ding: macht! Daarvoor wil hij Derek een kopje kleiner maken, zodat hij met behulp van een magische bol die in het kasteel verstopt is over het koninkrijk kan regeren. Odette moet alles op alles zetten om haar echtgenoot bij te staan in de redding van haar schoonmoeder én haar koninkrijk.

‘De zwanenprinses en het geheim van het kasteel’ is een typische tweede film. Alles speelt er tweede viool: het verhaal, de animatie, de liedjes, de grappen, de stemmencast (bijna geen van de originele castleden keerde terug voor deze film). Neem alleen al de reden waarom Odette weer in een zwaan moet veranderen: erg vergezocht. Het is een aardige film voor kinderen, al bestaat de kans dat ook zij zich snel zullen vervelen. Als volwassene heb je hier sowieso weinig te zoeken.

Monica Meijer

‘The Swan Princess: Escape from Castle Mountain’ (‘De zwanenprinses en het geheim van het kasteel’) verschijnt woensdag 12 maart 2014 op DVD (DVD box ‘The Swan Princess – Princess Movie Collection’).