The Sweeney (2012)

Regie: Nick Love | 113 minuten | actie, misdaad, drama | Acteurs: Ray Winstone, Ben Drew, Hayley Atwell, Steven Mackintosh, Paul Anderson, Alan Ford, Damian Lewis, Caroline Chikezie, Allen Leech, Ronnie Fox, Michael Wildman, Steven Waddington, Kevin Michaels, Kara Tointon, Tayo Walker-Allen, Allan Corduner, Nick Nevern, Ed Skrein, Dean Harrison, George Anton, Joan Blackham, Max Bennett, John Warnaby

“Act like a criminal to catch a criminal”, dit gegeven hebben de leden van The Sweeney in de verfilming van de gelijknamige Britse televisieserie uit de jaren 70 wel heel erg serieus genomen. The Sweeney is een speciale politie-eenheid die zich bezighoudt met het inrekenen van zware criminelen en het voorkomen van gewelddadige overvallen. Het stoer kijkende en leren jassen dragende politieteam gaat op intimiderende en gewelddadige wijze te werk. Dit afgezaagde beeld van de onorthodoxe politieagent die de regels aan zijn laars lapt is niet het enige clichébeeld dat in ‘The Sweeney’ terug te vinden is. Nick Love blijft dan ook met de herkenbare schiet-, gevechts- en achtervolgingsscènes steken in niet meer dan een doorsnee actiefilm.

Het team dat onder leiding van Jack Regan (Ray Winstone) op zoek gaat naar de verantwoordelijke voor een aantal overvallen en liquidaties wordt in deze klopjacht gehinderd door een vergezocht complot. De plot is jammer genoeg niet het enige onderdeel met een gebrek aan originaliteit. De personages, dialogen en beelden zijn namelijk geenszins verassend. Maar waar originaliteit moeilijk te vinden is, kan dit niet gezegd worden voor spektakel, de kogels vliegen je namelijk om je oren. Het hoogtepunt wordt hierin bereikt met een achtervolging op het Trafalgar Square, deze schietpartij, die sterk doet denken aan een vuurgevecht uit ‘The A-Team’ is alles behalve slap te noemen.

Winstone is in de rol van Jack Regan wel goed gecast. Met een hoop charisma en zijn rauwe stemgeluid weet hij overtuigend zijn tegenspelers angst in te boezemen. Eén van deze tegenspelers, Ben Drew, is een stuk minder overtuigend als George Carter, de protegé van Regan. Dat deze Ben Drew – die ook wel bekend is onder de naam Plan B – van origine zijn geld verdient als muzikant/rapper en niet als acteur, is duidelijk te merken.

Dat ‘The Sweeney’ het niet moet hebben van een verfijnd plot met diepe karakters en esthetisch hoogstaande beelden is duidelijk, maar Love levert met de introductie van het bekende politieteam uit de jaren 70 op het grote doek, wel een erg mager resultaat af.

Robin Zwaan

Waardering: 2

Bioscooprelease: 14 maart 2013
DVD- en blu-ray-release: 29 mei 2013