The Swerve (2018)

Recensie The Swerve CinemagazineRegie: Dean Kapsalis | 91 minuten | drama, thriller, horror | Acteurs: Azura Skye, Bryce Pinkham, Ashley Bell, Zach Rand, Taen Phillips, Liam Seib, Deborah Hedwall, Dan Daily, Jason Gupton, Lindsay Jackson, Kristine Sorenson, Jenna Marie Hess, Gretchen Portelles, Chadwick Davilsaint, Maikel Ramic, Josh England, Stevie Holcomb

In het boeiende ‘The Swerve’ zien we een hoofdrolspeelster, Holly (fantastisch neergezet door de hypnotiserende Azura Skye), op de rand van een zenuwinstorting. De horror die het normale dagelijkse leven kan zijn, vermenigvuldigd met drie.


Holly lijkt het allemaal voor elkaar te hebben: een mooi huis, twee kinderen, een baan als lerares en een man die -eindelijk- opklimt in de rangen van het supermarktwezen. Maar is alles wel zo okay? Want we nemen wat verontrustende dingen waar. Ze kan bijna niet slapen en is daardoor verslaafd aan slaapmedicatie. Ook wil ze nog weleens ‘gewoon’ diep in de nacht een stukje gaan autorijden als ze niet kan slapen. En dan is daar die verdomde muis en het wondje op haar vinger dientengevolge. Holly lijkt steeds verder af te dwalen naar een psychische ineenstorting. Als haar omgeving haar maar eens echt zou zien…

Regisseur Dean Kapsalis koos ervoor om het ineenstorten van zo’n normale vrouw niet met grote gebaren te omlijsten. Het is drama, het is intens, maar we zien echt de innerlijke strijd van een vrouw die langs de rand van de afgrond loopt. Wanneer knapt het koord?

Met een man die iets te vaak heel laat thuis komt. Met twee kinderen die niet te genieten zijn. Met een zus die kampt met een verslavingsverleden. Met een leerling die haar iets te leuk gaat vinden, maar die haar wel als enige op waarde weet te schatten. Hoe ontsnap je aan het oersaaie, degelijke, gewone? Het sociale isolement? Door weer een appeltaart te bakken? Misschien, maar dan wel eentje met bijzondere ingrediënten.

Zoals gezegd, ‘The Swerve’ is een intens ontroerend drama. Hoe een muis en een noodlottige uitwijk op een verlaten autoweg een vrouw steeds meer tot waanzin en waandenkbeelden (?) drijft. Ze probeert zich er moedig doorheen te slaan, overeind te blijven, maar eigenlijk blijkt uit alles dat ze niet meer de kracht en het vertrouwen heeft. Haar lot is onontkoombaar, daar valt niet aan te ontsnappen. Geen vrolijke film, maar wel een die de waarheid vertelt. Dat kijkt misschien wat minder prettig, so be it. ‘The Swerve’ is oog- en overdonderend intiem. Een subtiele melt-down. Met Holly zet Azura Skye zich ontegenzeggelijk op de filmkaart, want zij draagt deze film op haar ranke schouders. Eerlijk en open, wat kunnen we meer verlangen?

Ruud Stift

Waardering: 4

DVD-release: 16 december 2020