The Taking of Pelham 1 2 3 (2009)

Regie: Tony Scott | 105 minuten | actie, thriller | Acteurs: Denzel Washington, John Travolta, John Turturro, Luis Guzmán, Michael Rispoli, James Gandolfini, Victor Gojcaj, Ramon Rodriguez, John Benjamin Hickey, Alex Kaluzhsky, Gbenga Akinnagbe, Katherine Sigismund, Jake Richard Siciliano, Gary Basaraba, Tonye Patano, Aunjanue Ellis. Jason Butler Harner, Robert Vataj, Adrien Martinez

‘The Taking of Pelham 1 2 3′, oorspronkelijk een boek van John Godey, werd al eerder verfilmd in 1974. “Maar de wereld, en New York in het bijzonder, is erg veranderd sindsdien,” aldus regisseur Tony Scott. Hoog tijd voor een hedendaagse versie dus.

Alsof Walter Garber (Denzel Washington) nog niet genoeg narigheid had. Wegens verdenking van het aannemen van smeergeld werd hij door zijn vervelende baas al gedegradeerd tot toezichthouder bij de New Yorkse metro. En nu krijgt uitgerekend hij ook nog te maken met een metrokaper. Die kaper heet Ryder (John Travolta), die samen met drie andere zware jongens uit is op geld. Veel geld. Binnen een uur welteverstaan en voor elke minuut die ze langer moeten wachten zullen ze een van de gegijzelden in de wagon ombrengen. Altijd gezellig, zo’n dreigement. Garber zit dan ook erg met de situatie in zijn maag. Zeker wanneer blijkt dat Ryder alleen zaken wil doen met hém. Naarmate de tijd verstrijkt komen ze steeds meer over elkaar te weten en beseft Garber dat hij er tot zijn nek toe in zit … Kan hij met zijn kennis van het metronetwerk de gegijzelden redden?

Wie het werk van Tony Scott (‘Enemy of the State’ (1998), ‘Man on Fire’ (2004) en ‘Deja Vu’ (2006)) een beetje kent weet wat hij kan verwachten; veel snelheid, visuele creativiteit en wat minder de nadruk op het verhaal zelf. ‘The Taking of Pelham 1 2 3′ voldoet in alle opzichten aan dat beeld. En het probleem daarvan is: je hebt het allemaal al eens gezien. Het verhaal zelf is aardig, maar het wordt te weinig écht spannend. Wanneer je het gevoel krijgt dat Ryder zijn wapen op jou richt en binnen een paar seconden een gewenst antwoord van Garber verlangt, ja dan zit je wel even op het puntje van je stoel. Maar zulke momenten zijn schaars en ook de race tegen de klok voelt te ongeloofwaardig aan. Zoals er toch al de nodige ongeloofwaardigheden in zitten. Waarom rijden de metro’s in de andere schachten bijvoorbeeld gewoon door terwijl er een paar meter verderop een gijzeling gaande is?!

Hele dikke pluspunten zijn de vertolkingen van Denzel Washington en John Travolta. Ondanks dat ze het grootste deel van de tijd in gescheiden ruimten contact met elkaar hebben weten ze er toch een aardig kat-en-muisspel van te maken. Maar de heren zouden deze rollen ook met hun ogen dicht moeten kunnen spelen als je hun cv in ogenschouw neemt. Travolta lijkt zo te zijn weggelopen uit ‘Swordfish’ (2001) – maar dan wel netjes geknipt – en bij Washington komen er verdomd veel flashbacks uit ‘Deja Vu’ (2006) en ‘Man on Fire’ (2004) voorbij. Maar dit is dan ook al zijn vierde samenwerking met Tony Scott, dus dat zal geen toeval zijn.  Aan ‘The Taking of Pelham 1 2 3′ zul je je geen buil vallen als je zin hebt in een niet al te ingewikkelde, snelle, enigszins voorspelbare film met grote namen die het geheel nog van wat extra’s kunnen voorzien. Vernieuwend is het alleen in geen enkel opzicht. Dus blijf je met de vraag zitten: was die ‘hedendaagse versie’ nu wel nodig?

Brian Ligtvoet

Waardering: 3

Bioscooprelease: 20 augustus 2009