The Taste of Desire (2021)

Recensie The Taste of Desire CinemagazineRegie: Willemiek Kluijfhout | 87 minuten | documentaire

De oester koestert vele metaforen en omhelst meerdere belevenissen. Waar de één er niet aan moet denken om zo’n vers geopende schelp incluis glibberig weekdier aan de mond te zetten, ervaart een ander het als een sublieme zilte smaakexplosie. Denk eens aan de veelzijdigheid en decadentie die onlosmakelijk verbonden is met de oester. Of het nu gaat om de delicatesse zelf of het prachtige bijproduct; de parel. Een natuurverschijnsel dat even zeldzaam als kostbaar is in de juwelenwereld. Een lust voor het oog. Een derde belevenis is die van afrodisiaca. De oester verhoogt je libido volgens liefhebbers. Het is dan ook niet gek dat de burlesque cultuur maar wat graag speelt met de oester, verleiding en de parel met het vrouwelijke orgasme orgaan als knipoog.

Eén ding is zeker: je kan dit veelbesproken weekdier op veel manieren belichten. En dat is precies wat de Amsterdamse regisseur Willemiek Kluijfhout (‘Sergio Herman: Fucking Perfect’, ‘Het nieuwe Artis’ en ‘L’amour des moules’) heeft geportretteerd in ‘The Taste of Desire’. Haar nieuwste werk is een mix van interviews, stillevens en beschouwingen. We zien een Zweedse duiker zoeken naar oesters voor haar verkoop op de markt, twee Franse Michelin sterrenchefs die de mooiste gastronomische kunsten uithalen, de Amerikaanse entertainer die de schoonheid van vrouwelijkheid en fluweelzachte oesters samen laat smelten en een juweelontwerper uit Japan die met de kostbaarste parels ter wereld unieke juwelen vervaardigt. Het vijfde perspectief is die van het levenswerk van een terminale Engelse psycholoog. De man probeert zijn boek over oesters af te maken voordat hij zal overlijden. 

Met elegante beelden van een gezelschap die op een feest van dit schaaldier geniet, verbindt Kalmthout alle vijf de invalshoeken rondom de oester. Voor dit werk is Willemiek genomineerd voor de NFF Gouden Kalf Competitie 2021. Terecht, want de Amsterdamse weet wel raad met culinaire documentaires. Een klein minpunt is de zalvende voice-over welke ingesproken is door Catherine Somze. Haar bijdrage is ietwat pathetisch en haalt de snelheid uit de kijkbeleving. ‘The Taste of Desire’ is onvervalste foodporn met een serene muziekkeuze, een vleug ASMR om de documentaire auditief kracht bij te zetten, maar brengt met name een mooie levensvraag ter tafel. Wat bevredigt en prikkelt het nooit te stillen menselijk verlangen?

Lisette van der Meij

Waardering: 3

Bioscooprelease: 28 oktober 2021