The Ten (2007)

Regie: David Wain | 96 minuten | komedie | Acteurs: Paul Rudd, Adam Brody, Jon Hamm, Winona Ryder, Ken Marino, Todd Holoubek, Mather Zickel, Ali Marsh, Raisy Pereyra, Edmund Genest, Ron Silver, Heidi Neurauter, Michael Ziegfeld, Jason Antoon, Andrea Rosen, Chris Wylde, Siri Baruc, Reed Birney, Erica Oyama, Famke Janssen, Gretchen Mol, A.D. Miles, Jason Sudeikis, Alfredo Gonzalez, Paco Mauri, Victoria Pérez, Fernando Baena, Justin Theroux, Tommy Nelson, Nina Hellman, Beth Dover, Liev Schreiber, Zak Orth, Matt Ballard, Novella Nelson, Scott Sowers, Michael Mulheren, Jessica Alba, Kevin Allison, Kerri Kenney, Cedric Sanders, Arlen Escarpeta, Oliver Platt, David Wain, Thomas Lennon, Zandy Hartig, Joe Lo Truglio, Charlie McDermott, Zach Page, Janeane Garofalo, Rob Corddry, Antonio Zavala, Michael Ian Black, Rashida Jones, Michael Showalter, Joe Passaro, Jerry Grayson, John Tormey, Philip Levy, H. Jon Benjamin, Jonathan Stern, Peter Salett, David Diaan, Bobby Cannavale, Robert Ben Garant, Andrew Dawson

Overwegend grappig en eigenzinnige herinterpretatie van de Tien Geboden, die gezien het onderwerp, nogal wat mensen voor het hoofd zal stoten. De oneerbiedige en blasfemische materie mikt echter niet zozeer op de Bijbel zelf, maar richt zich vooral op de hypocrisie en dubbele morele waarden van de hedendaagse samenleving. Of het nu echt de bedoeling van de makers is om een satirische spiegel voor te houden en diepere waarheid bloot te leggen, blijft jammer genoeg in het midden. Met de opening “Gij zult geen afgoden vereren” lijkt het er aanvankelijk wel op. Hier wordt in gegaan op het onzinnige hedendaagse sterrendom door middel van Stephen Montgomery (Adam Brody), een parachutespringer die na een sprong (zonder parachute) vast komt te zitten in de grond en zo een beroemdheid wordt. Maar in de tien, niet de juiste volgorde, gepresenteerde geboden zitten er ook een paar die puur op een komische effect mikken. ‘The Ten’ gebruikt daarbij zo’n beetje alle instrumenten die de humor tot zijn beschikking heeft.

Van slapstick en visuele grappen tot woordspelingen en onderbroekenlol, het zit er allemaal in. De film heeft een hoge mate van absurdisme en sommige segmenten zijn geïnspireerd en goed uitgewerkt. Niet alle grappen zijn even geslaagd en niet alle tien de verhalen komen even goed uit de verf. Dit heeft met name te maken met de te kort opgezette episodes en de omschakeling tussen verteltranten en soort humor dat in stelling wordt gebracht. Toch wordt het nergens een “lach-of-ik-schiet” film die maar van alles tegen het scherm gooit, in de hoop dat er iets blijft plakken. De verschillende delen zijn vaak niet meer dan sketches, die onderling verbonden worden door dezelfde karakters. Zo is “Gij zult niet doden” waarin arts Glenn Richie (Ken Marino) wegens moord veroordeeld wordt, gelinkt met “Gij zult de vrouw van uw medemens niet begeren”, wanneer hij eenmaal in de gevangenis moet kiezen tussen twee mannen die hem willen verkrachten. Smakeloos? Absoluut, maar ook bijzonder grappig gebracht.

Regisseur en schrijver David Wain oogstte eerder succes in de Verenigde Staten met comedy-series ‘The State’ en ‘Reno 911!’ en haalde veel van zijn (voormalige) castleden weer bij elkaar, aangevuld met bekendere Hollywood-sterren als Liev Schreiber, Winona Ryder, Famke Janssen en Paul Rudd. De laatste is de verteller, die alle segmenten aan elkaar praat, maar telkens onderbroken wordt door zijn persoonlijke sores met zijn vrouw Gretchen (Janssen) en scharrel Liz (Jessica Alba). Geen wonder dat hij zelf de hoofdrol speelt in het negende stuk “gij zult geen overspel plegen”. Niet het grappigste segment overigens, al zullen smaken zonder twijfel verschillen. Het meest geslaagd zijn de sketch “Gij zult niet stelen”, waarin Winona Ryder (met veel zelfspot) er vandoor gaat met een buikspreekpop waar ze verliefd op is geworden en een animatiefimpje over de liegende neushoorn in “Gij zult geen valse getuigenis afleggen”. Verder heeft Oliver Platt een amusante cameo als Arnold Schwarzenegger imitator en duikt de al eerder genoemde Schreiber op als rechercheur in “Gij zult niet doden” en begeert hij in een ander deel de CAT-scan die zijn buurman heeft gekocht. Al gauw stapelen de CAT-scans zich in hun woningen op. Het meest bizarre deel is nog wel “Gedenk de Sjabbat, dat gij die heiligt”, waarin Oliver (A.D. Miles) zijn zondag gebruikt om met een stel mannen naakt in zijn huis rond te hangen, terwijl ze luisteren naar muziek van Roberta Flack.

Cast en crew hebben zichtbaar lol gehad bij het maken van ‘The Ten’ en de film wordt op gepaste wijze uitgeluid met een concert, waarin de hoofdrolspelers bij elkaar komen om een lied te zingen. Amusante kost, die niet al te serieus moet worden genomen.

Hans Geurts

Waardering: 3