The Thompsons (2012)

Regie: Mitchell Altieri, Phil Flores | 90 minuten | drama, horror, thriller | Acteurs: Mackenzie Firgens, Elizabeth Henstridge, Cory Knauf, Ryan Hartwig, Samuel Child, Sean Browne, Tom Holloway, Joseph McKelheer, Daniel O’Meara, Selina Giles, Sean Cronin, Rocky Abou-Sakher, Andrei Alen, Karyn Bryant, Mike Burton Phillipson, Rebecca Calienda, Ilana Cohn, Blayze Collins-Perucchetti, Heather de Young, Johnny Flanagan, Katarina Gellin, Craig Gellis, Sean Guse, Ian John-Baptiste, Victoria Ley, James Lowe, Tammy Minoff, Roger Sampson, Jeff Stewart, Julie Vollono, Essa Zahir

Als je indie-debuut een (onverwacht) succes wordt, kun je niet anders dan een vervolg maken. Dat was tenminste de ideologie van regisseursduo Mitchell Altieri en Phil Flores. En je kunt ze geen ongelijk geven, want je moet het ijzer smeden als het heet is. Het is alleen zo jammer dat dit vervolg op ‘The Hamiltons’ zo bloedeloos is. Toch wel een vervelende conclusie voor een horrorfilm…

In ‘The Thompsons’ draait het om de familie Hamilton. Geen doorsnee gezelschap, want het gezin bestaat uit vampiers. Na de gruwelijke gebeurtenissen uit ‘The Hamiltons’ heeft de familie besloten om uit te wijken naar het Verenigd Koninkrijk en Parijs. De gezinsleden zijn ver van elkaar verwijderd en dat is erg lastig. Vooral als je hulp nodig hebt, omdat jij in Engeland bedreigd wordt door een rivaliserende vampierenclan en je zussen in Parijs zitten.

Het eerst dat opvalt als je ‘The Thompsons’ in de dvd- of blurayspeler stopt, is dat de film nogal krampachtig probeert om cool over te komen. De hip bedoelde voice-over werkt al snel op de zenuwen. Ook de in slow motion gefilmde scènes waarin Francis Hamilton (Cory Knauf) – de verteller van dit verhaal – in pak en voorzien van een sigaret laconiek richting de camera loopt zijn eerder lachwekkend dan stoer. De tijd waarin een personage onverschrokken was, zodra hij of zij een peuk opstak, is allang voorbij. De regisseurs doen te hard hun best om gedurfd over te komen en dat gaat tegen staan. Na de zoveelste irritante introductie van een familielid, heb je het wel gehad. De monotone, quasi onverschillige stem van Knauf die continu wat te zeggen heeft over de beelden die je zelf ook kunt zien, maakt het er niet beter op.

Daarnaast wil ‘The Thompsons’ erg graag ‘edgy’ zijn. Het stoute jongetje van de klas. Dat doet de film door een paar zinloze naaktscènes te gebruiken. Misschien dat er in het preutse Amerika nog geschokt gereageerd wordt op een paar blote borsten (geen siliconen exemplaren dit keer. Wel opvallend voor een Amerikaanse productie), maar in Europa wordt daar niet zo heftig op gereageerd. Ook een paar schokkerig gefilmde beelden van een naakte dame maken geen indruk. Qua gore weet deze behoorlijke tamme film (“Is dat ketchup?”) niet te overtuigen.
‘The Thompsons’ is een erg slap vervolg op een aardige indie-hit. Jammer. Hopelijk blijft het bij dit tandeloze vervolg en besluiten de regisseurs om deze vampierenfamilie in vrede te laten rusten.

Frank v.d. Ven

‘The Thompsons’ verschijnt dinsdag 21 augustus 2012 op DVD en blu-ray.