The Three Musketeers: D’Artagnan – Les trois mousquetaires: D’Artagnan (2023)

Recensie The Three Musketeers: D'Artagnan (Les trois mousquetaires: D'Artagnan) CinemagazineRegie: Martin Bourboulon | 121 minuten | actie, avontuur | Acteurs: François Civil, Vincent Cassel, Romain Duris, Pio Marmaï, Eva Green, Louis Garrel, Vicky Krieps, Lyna Khoudri, Jacob Fortune-Lloyd, Eric Ruf, Marc Barbé, Patrick Mille, Julien Frison, Ivan Franek, Gabriel Almaer, Thibault Vinçon, Raynaldo Houy Delattre, Olivier Le Montagner, Vincent Schmitt, Philippe Ziegler-Paldauf-Di Ciocco, Charlotte Ranson, Dominique Valadié

Vele verfilmingen van de midden negentiende-eeuwse avonturenroman Les Trois Mousquetaires van Alexandre Dumas hebben het grote doek en het kleine scherm opgeluisterd (en soms ontluisterd). Je hebt onder andere de schelmse Disney-verfilming uit 1993 met Kiefer Sutherland, Charlie Sheen en een D’Artagnan, Chris O’Donnell, die ook als sidekick in ‘Batman & Robin’ (Joel Schumachter, 1997) rond dartelde. Wat meer recentelijk kwam de regisseur Paul W.S. Anderson, bekend van onder meer de uitmelkreeks ‘Resident Evil’-films, in 2011 met een musketier vehikel. Hierin heeft echtgenote Milla Jovovich, in de rol van Milady de Winter, Matrix-achtige gevechtsvaardigheden en doet Orlando – Legolas – Bloom er nog een schepje bovenop met een Adam Ant–achtige versie van de Graaf van Buckingham. Het leverde niet geheel onverwachts een vlakke iteratie op. Maar nu claimt de Franse filmindustrie met het frivole en temparementvolle ‘The Three Musketeers: D’Artagnan’ (het eerste deel van twee films) de musketiers weer terug op de opgepompte Hollywood-pogingen en internationale B-producties. Driewerf, nee, vierwerf hoera!

Frankrijk, begin zeventiende eeuw. Op het platteland probeert Charles D’Artagnan (François Civil) een jonge dame te redden van haar gemaskerde aanvallers en vindt daarbij bijna de dood. Vervolgens trekt de jongeman naar Parijs waar hij in de voetensporen van zijn vader wil treden, lid worden van de befaamde lijfwachten van koning Louis XIII (Louis Garrel), de musketiers. Tevens hoopt hij de hoofdstad de aanvallers, die hem bijna ombrachten, te vinden. Achtereenvolgens loopt Charles de beruchte musketiers Athos (Vincent Cassel), Aramis (Romain Duris) en Porthos (Pio Marmaï) tegen het lijf. Deze drie heren zijn de crème de la crème van het keurkorps van de koning. Nadat de vier mannen de onderlinge perikelen beslecht hebben, gaan ze samen met nieuwe rekruut Charles de strijd aan met binnen– en buitenlandse vijanden van de koning van Frankrijk, waaronder de geslepen Kardinaal Richelieu (Erif Ruf) en zijn rechterhand Milady (Eva Green). Ondertussen valt het groentje D’Artagnan als een blok voor een hofdame en vertrouweling van koningin Anne d’Austriche (Vicky Krieps), Constance Bonacieux (Lyna Khoudri), die zoals in ‘Les Miserables’ praktisch om de hoek woont bij Charles en nog net niet aan het zingen slaat.

Goede casting is van onschatbare waarde voor onbeschaamde genrefilms. En bij deze musketierprent zit dit wel snor. Ook al spreken sommige acteurs maar een paar lijntjes dialoog uit, treden ze bijna allemaal sterk op en dragen ze goed zorg voor de precaire balans tussen gedegen entertainment en de juiste emotionele snaar weten te raken. Op dit punt weet de vol met bravoure spelende Eva Green, als de gevreesde Milady, er het meest uit te halen. Tevens hebben de vrouwelijke personages meer in te brengen op het gebied van gekonkel en wapengekletter (zonder een vechtmachine zoals Milica Jovović’s Milady te worden) dan in eerdere interpretaties van de roman van Dumas. De dames moeten kortom minder gered worden want ze redden voornamelijk zichzelf.

Ondanks dat deze verfilming met aan het roer de Franse regisseur Martin Bourboulon (o.a. ‘Eiffel’, 2021) ook niet erg trouw is aan het bronmateriaal, mag de kijker alsnog een herinterpretatie met behoorlijk wat zwier uitpakken. Bourboulon houdt de lichte ondertoon van voorgaande filmversies maar zoekt ook meer de tragiek en de schaduwkanten van de roman op. Echter heel modern is deze versie ook weer niet en is het eigenlijk nog vrij klassiek. Vooral de archaïsche loyaliteit aan de koning doet meerdere keren de wenkbrauwen fronsen. Toch zorgen het overbekende broederlijke principe van “Eén voor allen en allen voor één”, de pogingen om personages meer diepte te geven en de geïntensiveerde, maar af en toe onnavolgbare, actiescènes voor genoeg afleiding van de middeleeuwse verhoudingen.

Alles bijeengenomen staat ‘The Three Musketeers: D’Artagnan’ bol van de intriges en voegt regisseur Bouboulon op prettig achteloze wijze een dikke knipoog aan het geheel toe en kan daarom het tweede deel van wapengekletter met degens en woorden niet snel genoeg volgen.

Roy van Landschoot

Waardering: 3.5

Speciale vertoning: Film by the Sea 2023 (slotfilm)
Bioscooprelease: 21 september 2023