The Thrill of a Kill (2011)

Regie: Lars-Erik Lie | 85 minuten | horror | Acteurs: Kirsten Jakobsen, Arve Herman Tangen, Camilla Vestbø Losvik, Toril Skansen, Carl Arild Heffermehl, Sonja Bredesen, Tom Lindgren, Linda Ramona Nattali Eliassen, Raymond Bless, Niclas Falkman, Jarl Kjetil Tøraasen, Ina Westheim, Camilla Bakke, Emilie Storli, Veronica Karlsmoen, Madicken Kulsrud, Ann Kristin Lind, Linn Hege Sagen, Lilian Ulverud, Arne Ronnie Lie Øvergård, Maria A. Lie Øvergård

In paniek rent de jonge Kimsy (Kirsten Jacobsen) door een bos, achtervolgd door allerlei bebloede, zich als zombies gedragende meisjes en een man die de leider van dit vreemde stel moet voorstellen. Net wanneer ze gegrepen wordt door een van deze monsters, schrikt ze wakker. Het was maar een droom, de openingsscène van de Noorse horrorfilm ‘The Thrill of a Kill’. Maar ook een voorbode voor wat komen gaat, dat zal voor niemand een geheim zijn. Niet veel later op de dag krijgt Kimsy ruzie met haar moeder en vlucht ze uit huis, waarna ze… in een bos belandt. Doelloos struinend door dit bos loopt ze al snel in de armen van de man uit haar nachtmerrie, een seriemoordenaar die vooral jonge meisjes als slachtoffer uitkiest.

Dat regisseur Lars-Erik Lie met een beperkt budget aan zijn debuutfilm ‘The Thrill of a Kill’ begonnen is, is al vanaf de eerste seconde duidelijk. De film wordt opgenomen met een handcamera die continue achter de actie aan zwiept en je het gevoel geeft dat je naar een home video zit te kijken. Toch is dit niet echt problematisch, zeker binnen het horrorgenre is deze manier van filmen allang niet vreemd meer. De manier waarop Lars-Erik Lie het verhaal, voor zover er sprake van een noemenswaardig verhaal is, vertelt pakt echter desastreus uit. Door middel van flashbacks naar vroeger wordt het verleden van de moordenaar verteld. In deze flashbacks zien we hoe een jongetje door zijn moeder en haar dronken vriend verwaarloosd wordt, om vervolgens het tweetal met een hooivork te vermoorden. Knullig is een understatement om dit te beschrijven, laat staan dat het karakter van de moordenaar hierdoor van enige diepgang wordt voorzien. En dit is helaas slechts een voorbeeld van de vele vreemde keuzes die op verhaaltechnisch gebied gemaakt zijn; de film doet je vaker dan je lief is je wenkbrauwen fronsen.

Voor fans van het genre zal dit allemaal niet uitmaken maar ook op het gebied van bloed en goorheid scoort ‘The Thrill of a Kill’ ook al niet hoog. Toegegeven, er vloeit zeker naar het einde toe aardig wat bloed, maar alles wordt dermate emotieloos in beeld gebracht, dat ook het gegil van de jonge meisjes wanneer ze aan hun einde komen je eigenlijk koud laat. Misschien leuk voor mensen die wanhopig snakken naar rondspattend bloed maar echt veel om het lijf heeft het allemaal niet. Daarvoor zijn de karakters te vlak, is de slechterik niet angstaanjagend genoeg, ondanks de eerder genoemde poging om hem van enige diepgang te voorzien. Het grootste gebrek is echter het acteerwerk dat beneden alle peil is. Het zou niet eerlijk zijn om van een film van het kaliber ‘The Thrill of a Kill’ meer dan redelijk acteerwerk te verwachten, maar het geklungel dat hier voorbijkomt doet de film definitief de das om. Je zou verwachten dat mensen iets emotioneler reageren wanneer hun leven op het spel staat. Het enorm abrupte einde van ‘The Thrill of a Kill’ zal voor velen dan ook als een bevrijding aanvoelen.

Martijn Scheepers

‘The Thrill of a Kill’ verschijnt dinsdag 22 januari 2013 op DVD.