The Toll (2020)

Recensie The Toll CinemagazineRegie: Michael Nader | 78 minuten | horror, thriller | Acteurs: Jordan Hayes, Max Topplin, James McGowan, Rosemary Dunsmore, Thomas L. Colford, Sharon McFarlane, Jana Peck, Jess Brown, Sean Sullivan, Anthony Ulc, Daniel Harroch, Sarah Camacho, Madison Walsh, Pamela MacDonald, Katelyn McCulloch, Shaina Silver-Baird

Tol betalen is ronduit vervelend. Het is een vreemde gang van zaken dat je moet lappen om toegang te krijgen tot een bepaald gebied. Het is ook een makkelijke manier van geld verdienen, omdat omrijden vaak geen optie is of omdat het een te tijdrovend proces is. Nog erger wordt het als je niet met geld, maar alleen met je leven kan betalen. Enter ‘The Toll’.

Als Cami (Jordan Hayes) ’s nachts een Uber bestelt om bij haar vader te komen, gaat dat snel mis. De nogal onbeholpen chauffeur strandt met haar in een donker bos. Heeft hij nu iemand aangereden? Al snel blijkt dat er een groot gevaar huist in het woud. Een dodelijk gevaar!

Regisseur Michael Nader had geen riant budget ter beschikking, maar wel een groot bos. In deze setting komt het gevaar extra goed naar voren. Het is aardedonker en overal kan gevaar loeren. De setting is geniaal gekozen. Ook de keuze van een Uber chauffeur is goed, omdat deze mensen niet bij een taxibond zijn aangesloten. Zijn ze betrouwbaar en wie kiest ervoor om in het holst van de nacht een vreemde te vervoeren?

Eenmaal gestrand in het bos ontaardt de film in een kruisbestuiving tussen ‘The Blair Witch’ (het bos), ‘Poltergeist’ (vreemde, vliegende objecten en bizarre geluiden) en ‘The Strangers’ (gemaskerde figuren doen eng, terwijl ze lange tijd stilstaan). Origineel is ‘The Toll’ niet, maar bij vlagen wel effectief. Het acteerwerk kan ermee door en het is duidelijk dat Nader deze film met veel plezier heeft gemaakt. Hij haalt het maximale uit de setting en zijn cast.

Helaas is het script niet al te best. Er had meer uit deze film gehaald kunnen worden, zodat de dreigende sfeer echt onder de huid zou kruipen. Dat neemt niet weg dat dit een zeer genietbare horrorfilm is die het meer van sfeer dan van smerigheid moet hebben.

Frank v.d. Ven

Waardering: 3

DVD-release: 2 juni 2021