The Trip to Spain (2017)

Recensie The Trip to Spain CinemagazineRegie: Michael Winterbottom | 110 minuten | komedie | Acteurs: Steve Coogan, Rob Brydon, Marta Barrio, Claire Keelan, Tom Clegg, Justin Edwards, Rebecca Johnson, Timothy Leach, Kerry Shale, Kyle Soller, Margo Stilley

Een goed recept kan eeuwen mee. In de komische film en tv-serie ‘The Trip’ (2010) reisden komieken Steve Coogan en Rob Brydon naar het Lake District voor een culinaire trip. Zes dagen lang genoten ze van Engelse landschappen, van gerechten in vermaarde restaurants, van luxehotels en van een lekker muziekje onderweg. Tussen de maaltijden door praatten ze over ouder worden, vrouwen, hoge en lage cultuur en over wie van hen het best kon imiteren. Dit concept ging vier jaar later in de reprise, alleen toen in culinair paradijs Italië. Inmiddels zijn we vier jaar verder en ontmoeten we onze komische helden opnieuw, dit keer in het zomerse Spanje.

Om het concept helemaal te begrijpen moet je weten dat Coogan en Brydon een geloofwaardige versie van zichzelf spelen, terwijl alle andere personages fictief zijn. Zo duiken er assistentes, nageslacht en echtgenotes op die in werkelijkheid niet bestaan. Die worden dan ook gespeeld door acteurs.

Ingewikkeld? Niet echt. ‘The Trip to Spain’, bijna tot in detail een kopie van ‘The Trip to Italy’, is vooral een ontspannen reis in het gezelschap van twee komieken. Komieken die als individu al heel grappig zijn, maar als duo een geweldige chemie hebben. Coogan de culturele snob tegenover Brydon de familieman, Coogan de kosmopoliet tegenover de eenvoudige jongen uit Wales Brydon. Natuurlijk proberen ze elkaar ook dit keer weer af te troeven met imitaties. Michael Caine en Roger Moore kennen we nog van de vorige trips, nieuw zijn Mick Jagger, John Hurt, Paul McCartney en David Bowie.

De landschappen, kerken, kloosters en restaurants zijn weer prachtig, van de gerechten ga je kwijlen en we zijn blij om assistente Emma en fotografe Yolanda terug te zien. De serieuzere gesprekken gaan vooral over de herfstjaren van het bestaan. De komieken bevinden zich zo’n beetje in de laatste fase van de midlifecrisis. Met Coogans carrière gaat het bergaf, met Brydons carrière bergop, Brydons privéleven is stabiel, Coogans allerminst. Maar eigenlijk doet dat er allemaal niks toe. Dit is een concept dat je tot in het oneindige kunt herhalen, omdat de kracht nu eenmaal zit in het decor, de chemie en de humor. We zullen ze over vier jaar wel weer terugzien, hopelijk in Frankrijk.

Henny Wouters

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 28 juni 2018
VOD-release: 17 oktober 2018
DVD-release: 17 oktober 2018