The Tripper (2006)

Regie: David Arquette | 93 minuten | horror, komedie | Acteurs: Thomas Jane, Jaime King, Paz de la Huerta, Ben Gardiner, Balthazar Getty, Lukas Haas, Josh Hammond, Jason Mewes, Brad Hunt, Stephen Heath, Christopher Allen Nelson, Paul Reubens, David Arquette, Courteney Cox, Richmond Arquette

‘The Tripper’ is het regiedebuut van David Arquette (Agent Dewey uit ‘Scream’). Hij is zelf ook verantwoordelijk voor het scenario. Het resultaat is een slasher waarin een man met een Ronald Reagan masker en zijn bijl huishoudt op een hippiefeest in de bossen. ‘The Tripper’ is niet zomaar een slasher, Arquette heeft zijn film een politieke lading gegeven waardoor hij zijn film kan onderscheiden van andere horrorfilms. Arquette opent zijn film met een grappige quote van Ronald Reagan zelf. “A hippie is someone who lookes like Tarzan, walks like Jane and smells like cheetah.” De komische toon is gezet, en dankzij de bloederige openingsscène waarin een kettingzaag een belangrijke rol speelt, weet je als kijker meteen met wat voor een film je te maken heb.

‘The Tripper’ heeft politieke verwijzingen, drugs en veel naakt. Niet onbelangrijk in een horrorfilm is het aantal slachtoffers en het gore gehalte. Daarmee zit het gelukkig goed. Met name aan het einde van de film wordt er veel gehakt en gezaagd door Reagan. Velen zullen het feest niet overleven. De gore liefhebbers zullen dan ook zeker aan hun trekken komen met deze film. Om de spanning te onderbreken worden horrorscènes afgewisseld met komische momenten. Zo zijn de meeste hippies zo stoned dat ze niet eens door hebben wat er nu allemaal precies gaande is.

In de cast zitten een paar bekende namen. Zo speelt Thomas Jane (‘The Punisher’) de rol van politieagent die het feest in de bossen wil verbieden nadat het eerste slachtoffer is gevonden. Jason Mewes, beter bekend als Jay uit een aantal Kevin Smith-films, zoals ‘Clerks’,  speelt een drugsverslaafde hippie die nogal snel van verslaving af zal komen. Ook in een kleine bijrol zien we Courteney Cox-Arquette (Monica uit de serie Friends). David Arquette heeft zichzelf ook bijrol gegeven als een locale boerenkinkel die samen met zijn maatjes ruzie zoeken met de groep hippies.

Buiten de politieke verwijzingen heeft het verhaal verder weinig om het lijf maar dat is precies zoals de regisseur dit bedoeld heeft. ‘The Tripper’ is een bloederige slasher die voor veel vermaak zorgt. Je zal de film zeker met een glimlach uitzitten. Benieuwd wat David Arquette als regisseur in de toekomst nog meer voor ons in petto heeft.

Marvin Heineman