The Trust (2016)

Regie: Alex Brewer, Benjamin Brewer | 92 minuten | misdaad, thriller | Acteurs: Nicolas Cage, Elijah Wood, Sky Ferreira, Eric Heister, Alexandria Lee, Ethan Suplee, Kenna James, Steven Williams, Carl Windom Carlito, Jerry Lewis, Lisa Mack, Marc D. Donovan, Kevin Weisman

’The Trust’ is een Nicolas Cage-comeback op meerdere fronten. Niet alleen keert hij voor deze zwartkomische politiethriller terug naar de locatie waar hij eerder successen boekte als ‘Wild at Heart’, ‘Con Air’ en natuurlijk ‘Leaving Las Vegas’, ook is hij qua acteerwerk weer bijna ouderwets op het niveau waarom we zo van hem houden. Dat hij niet volledig los gaat, ligt echter eerder aan de terughoudendheid in het scenario dan aan Cage zelf.

Cage speelt in ‘The Trust’ de verveelde politieagent Jim Stone. Net als zijn jongere collega David Waters (Elijah Wood) haalt hij maar weinig voldoening uit zijn werk op de afdeling bewijsmateriaal van de Las Vegas Police Department. Het valt ook niet mee als je je continue tussen de radertjes van het bureaucratisch systeem bevindt en corrupte of geflipte collega’s te vriend moet houden. Wanneer Stone erachter komt dat er voor een onbelangrijk lijkend drugsdealertje 200.000 dollar borg cash is betaald, voelt hij aan dat er iets niet klopt. Hij gaat op onderzoek uit en betrekt Waters, die zijn vrije tijd tot dan verdoet met het roken van wiet en prostituées aan het werk houden, bij zijn plannen. Waters ziet dit detectivewerk aanvankelijk niet zitten, maar hoe mysterieuzer de zaak wordt, hoe meer zijn nieuwsgierigheid geprikkeld wordt. De agenten komen er achter dat er ergens onder een gebouw een gigantische kluis moet bevinden. Er komt niets uit, er gaat alleen maar iets naar binnen. Al snel wordt het plan gevormd om de kluis van bovenaf te kraken. Na de aanschaf van een diamantboor gaat het tweetal aan de slag.

‘The Trust’ is voor een thriller over politieagenten die het verkeerde pad op gaan opvallend lichtvoetig. Er zit redelijk wat humor in dit speelfilmdebuut van de gebroeders Brewer, die vooral op het conto geschreven mag worden van Nicolas Cage. Zijn personage is onvoorspelbaar en daardoor altijd interessant. Maar ook Elijah Wood laat zien wat hij in huis heeft, hij deelt een prettige chemie met Cage en maakt zijn karakterontwikkeling geloofwaardig.

Alex en Benjamin Brewer geven blijk van hun ambitie met hun fraaie cinematografie. Voor een film die niet in de bioscoop verschijnt, bevat ‘The Trust’ behoorlijk wat visuele hoogstandjes. Daarnaast is de muziekkeuze ook prijzenswaardig. Qua verhaal stelt ‘The Trust’ echter wat teleur. Hoewel de film door de onvoorspelbaarheid en de relatief korte speelduur altijd blijft boeien, is de plot uiteindelijk wat magertjes. Het had geholpen als het karakter van Stone wat meer uitgediept was geweest, zodat Cage meer kansen had gekregen om te doen waar hij goed in is. Ondanks de zwakte van het script is ‘The Trust’ echter bekijken wel waard, want Cage en Wood vormen een duo waar we met gemak nog anderhalf uur naar hadden willen kijken.

Monica Meijer

‘The Trust’ verschijnt donderdag 12 mei 2016 op DVD en blu-ray. ‘The Trust’ is vanaf dinsdag 10 mei 2016 beschikbaar op VOD en vanaf maandag 16 mei 2016 op iTunes.