The Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 2 (2012)

Recensie The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2 CinemagazineRegie: Bill Condon | 116 minuten | avontuur, drama, fantasie, romantiek | Acteurs: Kristen Stewart, Robert Pattinson, Ashley Greene, Dakota Fanning, Maggie Grace, Taylor Lautner, Jamie Campbell Bower, Michael Sheen, Nikki Reed, Kellan Lutz, Mackenzie Foy, Jackson Rathbone, Christopher Heyerdahl, Peter Facinelli, Billy Burke, Lee Pace, Christian Serratos, Elizabeth Reaser, MyAnna Buring, Noel Fisher, Joe Anderson, Cameron Bright, Angela Sarafyan, Aldo Quintino, Rami Malek, Booboo Stewart, Daniel Cudmore, Christian Camargo, Mía Maestro, Ty Olsson, Alex Meraz, Judith Shekoni

Een nieuwe dag breekt aan, en voor de Twihards onder ons wordt het tijd om afscheid te nemen van Bella & co. Om de pijn te verzachten voorziet ‘The Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 2’ de succesvolle franchise van een passend sluitstuk.

In ‘Part 1’ zagen we hoe de sterfelijke Bella Swan (Kristen Stewart) trouwde met de vampier Edward Cullen (Robert Pattinson), in verwachting raakte en na een desastreus verlopen zwangerschap het leven schonk aan dochtertje Renesmee. In ‘Breaking Dawn – Part 2’ ontwaakt Bella als vampier. Wie zich al vier delen lang ergert aan de passiviteit van de heldin zal aangenaam verrast zijn door de transformatie die ze ondergaat. “I was born to be a vampire”, vindt Bella. Het weifelende pubermeisje van weleer is verdwenen en vervangen door een pittige tante die spijkers met koppen slaat en koppen van rompen trekt. Kreeg Stewart eerder dit jaar nog veel kritiek op haar rol als strijdster in ‘Snow White and the Huntsman’, in ‘Breaking Dawn – Part 2’ bewijst ze dat ze wel degelijk een sterke vrouw kan spelen.

Natuurlijk gaat het leven van een vampier niet over rozen. Bella moet leren omgaan met haar honger naar mensenbloed, jagen op Bambi’s voor een ‘vegetarisch’ alternatief en een nieuwe band opbouwen met haar vader Charlie (Billy Burke). En dan is er nog Jacob (Taylor Lautner), die zich naar goed weerwolfgebruik heeft ingeprent op Renesmee en zich opwerpt als beschermer van het bovennatuurlijk snel opgroeiende meisje. Veel tijd om deze complicaties bevredigend uit te werken is er niet, want de film stevent al rap af op een confrontatie tussen de Cullens en de Volturi. Het vampiergenootschap verdenkt de Cullens ervan dat ze een onsterfelijk kind hebben gecreëerd, en omdat vampierkoters notoir bloeddorstig zijn besluiten de Volturi dat Renesmee moet sterven. De Cullens proberen hen ervan te overtuigen dat de half sterfelijke, half onsterfelijke Renesmee de goedheid zelve is en zoeken medestanders bij vampierclans in alle uithoeken van de wereld.

Qua sfeer verschilt ‘Breaking Dawn – Part 2’ sterk van zijn voorganger. De lang uitgesponnen relatieperikelen en grimmige, body horrorachtige taferelen van ‘Part 1’ hebben plaatsgemaakt voor een te behappen dosis klefheid en een flinke dot actie. Als fonkelnieuwe vampier heeft Bella een sexy makeover gekregen, verbrijzelt ze rotsblokken alsof het niets is en kan ze met haar Edward eindelijk op volle toeren aan de slag tussen de lakens. Weerwolf Jacob heeft zich inmiddels neergelegd bij zijn status als Bella’s beste vriend – en Renesmee’s grote broer – en houdt van de weeromstuit vrijwel de hele film zijn shirt aan. Het zou ook niet gepast zijn, rondhossen in je blote bast met een kleine meid in je kielzog. Gelukkig kunnen liefhebbers van Taylor Lautners buikspieren hun hart ophalen aan een ludieke scène waarin Jake zich demonstratief van zijn hemd ontdoet, ten overstaan van een verbouwereerde Charlie.

Het kroonstuk van ‘Breaking Dawn – Part 2’ is een veldslag waarbij zoveel koppen rollen dat het lijkt alsof je in een aflevering van ‘The Tudors’ bent beland. Halverwege is er een twist die je als laf zou kunnen bestempelen, maar die binnen de context van het verhaal wel klopt. De film eindigt als vanouds zoet als een zomerweide – even doorbijten, heren! – en tijdens de aftiteling passeren alle belangrijke personages nog even de revue, zodat de dames in de zaal gefaseerd kunnen afkicken. Op ‘Breaking Dawn – Part 2’ valt natuurlijk het een en ander af te dingen. De film mist emotionele diepgang en doet rommelig aan door het grote aantal nieuwe personages. Verder blijven de Volturi een curieus clubje, waarvan alleen de kille Jane (Dakota Fanning) een geloofwaardige dreiging uitstraalt. Daar staat tegenover dat de transformatie van Bella voor een welkome frisse wind zorgt en dat de film met zoveel vaart gemaakt is dat hij ook voor minder fanatieke fans goed te genieten is. Een waardige afsluiting van de Twilight-franchise dus.

Paula Koopmans

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 14 november 2012
DVD- en blu-ray-release: 2 maart 2013