The Unborn (2009)

Regie: David S. Goyer | 87 minuten | horror, thriller | Acteurs: Odette Yustman, Gary Oldman, Meagan Good, Cam Gigandet, Idris Elba, Jane Alexander, Atticus Shaffer, James Remar, Carla Gugino, C.S. Lee, Michael Sassone, Ethan Cutkosky, Craig J. Harris, Rachel Brosnahan, Kymberly Mellen, Brian Boland, Mindy Bell, Roslyn Alexander, Maury Cooper, Mandy Schneider, Guy Van Swearingen, Ericka Ratcliff, Savannah Walker, Domenica Fisher, Marssie Mencotti, Sarah Wellington, Alexis Wade, Tom Lowell, Kenya Drew, Scott Lindvall, Braden Moran, Aiden David, Connor David, John Bryant, Lily Haydn, Richard Mosely, Ronnie Sellers, Joseph Luis Caballero, Rhys Coiro

Hoe kan de man achter het verhaal van ‘The Dark Knight’ het daaropvolgende jaar met zo’n film als dit aankomen? Dat zal de vraag zijn die velen beantwoord willen zien door David S. Goyer, schrijver en regisseur van ‘The Unborn’. ‘The Unborn’ is niet slecht in zijn soort: hij voldoet aan de gemiddelde tienerhorror gericht op het af en toe laten schrikken van het publiek, dat echter vaak ten koste van het verhaal gaat, zo ook hier. Jammer dat ‘een goed begin is het halve werk’ niet altijd opgaat. Want hoewel ‘The Unborn’ sterk begint, gaat het daarna alleen maar bergafwaarts.

Wanneer Casey (Odette Yustman) op moet passen op haar buurkindjes doet het oudste jongetje vreemd, om maar niet te zeggen eng. Na deze gebeurtenis lijkt Casey wel gek te worden, en blijft ze de verschijning van een jongetje zien – angstaanjagend. Langzaam maar zeker komt ze erachter dat er op haar familie een duistere vloek rust. Haar moeder heeft hierom al zelfmoord gepleegd en Casey wil niet zo eindigen, dus schakelt ze de hulp in van een Rabbi (Gary Oldman) die haar moet helpen door middel van een exorcisme.

De beelden die Casey ziet zijn voor het publiek in het begin misschien eng (wat natuurlijk de bedoeling van een horrorfilm is), maar hoe meer we te weten komen, hoe minder griezelig alles is. Die beelden zijn namelijk niet levensbedreigend en vinden alleen plaats in haar hoofd. Je kan je dus blijven afvragen of ze niet gewoon gek aan het worden is – niet effectief voor een wannabe horror. Daarnaast zijn de bijrollen niet overtuigend, als acteurs niet, maar ook niet in het verhaal zelf. Haar vriend – die haar toch moet bijstaan in deze moeilijke tijden – is haast niet in beeld en halverwege de film vraag je je af waar hij toch eigenlijk uithangt. Haar vriendin is ook alleen maar een lekker hapje zodat er nog een beetje gore in de film zit, en wordt duidelijk alleen maar geïntroduceerd voor dat doel. Aardig is ze namelijk bepaald niet.

Al met al is ‘The Unborn’ een film die graag op een sterke Japanse of Koreaanse horror wil lijken, met de nodige clichés – zoals het uiterlijk van de demon. Helaas haalt de film dit niveau bij lange na niet. Wat overblijft is een film met een dun verhaaltje, waarin slecht geacteerd wordt (ook door good ol’ Oldman) met een aantal thrills die niet genoeg zijn om te blijven boeien.

Tessa Obbens

Waardering: 1.5

Bioscooprelease: 26 maart 2009