The Unforgivable (2021)

Recensie The Unforgivable CinemagazineRegie: Nora Fingscheidt | 112 minuten | misdaad, drama | Acteurs: Sandra Bullock, Viola Davis, Vincent D’Onofrio, Jon Bernthal, Richard Thomas, Linda Emond, Aisling Franciosi, Emma Nelson, Will Pullen, Tom Guiry, Jess McLeod, Rob Morgan, Andrew Francis, W. Earl Brown, Neli Kastrinos, Orlando Lucas, Jude Wilson

Wanneer de vader van de jonge Ruth en Katie Slater zelfmoord pleegt en de sheriff voor de deur staat, raakt Ruth in paniek. Zonder vader en zonder moeder is Ruth bang dat zij en Katie uit elkaar worden gehaald. De paar chaotische minuten die volgen, resulteren in een doodgeschoten sheriff en een lange celstraf voor Ruth. Wanneer zij na twintig jaar vrij komt, is haar wereld compleet veranderd. Ze belandt in een soort opvanghuis voor hopeloze gevallen, vindt een baantje in een visfabriek en probeert weer in contact te komen met Katie.

In het Amerikaans thriller-drama ‘The Unforgivable’ zien we hoe het Ruth vergaat. De speurtocht naar Katie wordt op alle mogelijke manieren tegengewerkt door Katies beschermende adoptieouders. Toch krijgt Ruth ook steun, van een sympathieke collega en van een advocaat die haar gratis bijstaat. Maar wat Ruth niet weet is dat de zoons van de doodgeschoten sheriff zinnen op wraak. Bloedige wraak.

‘The Unforgivable’ is het Amerikaanse debuut van de Duitse regisseuse Nora Fingscheidt. Die maakte in 2019 indruk met ‘System Crasher’ (‘Systemsprenger’), over een getraumatiseerd meisje dat als een eenpersoons destructiemachine door het leven gaat. Voor haar Amerikaanse debuut kreeg Fingscheidt een fijne deal met Netflix én de medewerking van Sandra Bullock. De Amerikaanse zet een fraaie rol neer als Ruth, al is de mix van afgeleefd en botox nooit helemaal geslaagd.

‘The Unforgivable’ scoort vooral als drama. In een rustig tempo, met emotionele uitschieters en met een verhaal waarvan een happy end nooit vaststaat. Qua rauwe look en feel zit het drama in de buurt van ‘Manchester by the Sea’, al scoort ‘The Unforgivable’ net iets lager. Het mixen van drama met thrillerelementen is als commerciële zet goed te begrijpen, maar die mix werkt hier niet helemaal. De emoties die die het (melo)drama oproept, mengen nooit lekker met de spanning van een psychologische thriller.

Dat minpuntje is nog geen reden deze film te laten lopen. We leven twee uur lang mee met de onfortuinlijke Ruth en met haar iets fortuinlijker zusje, we begrijpen de bezorgdheid van de adoptiefouders en we begrijpen zelfs de wraaklust van de sheriffzoons. En of het nou goed of slecht eindigt, reken maar op een dikke brok in de keel na afloop.

Henny Wouters

Waardering: 3.5

VOD-release: 10 december 2021 (Netflix)