The Unholy (2021)

Recensie The Unholy CinemagazineRegie: Evan Spiliotopoulos | 100 minuten | horror | Acteurs: Cricket Brown, Jeffrey Dean Morgan, William Sadler, Katie Aselton, Cary Elwes, Diogo Morgado, Bates Wilder, Marina Mazepa, Christine Adams, Dustin Tucker, Gisela Chipe, Danny Corbo, Sonny Corbo, Michael Strauss

Gerry Fenn was ooit een succesvolle en gevierde journalist. Het succes eindigde abrupt toen aan het licht kwam dat veel van zijn verhalen berustten op verzinsels. Inmiddels slijt hij zijn dagen ‘on the road’ als matig betaalde en desperate pulpjournalist met een voorliefde voor de fles. Hij reist af naar een obscuur gehucht in Massachusetts om daar voor een appel en een ei een verhaal te maken over een door satanisten verminkte koe. De waarheid is echter maar half zo spannend: het Metallicalogo op het achterste van het verder volstrekt normale en kerngezonde rund is het werk van een stel verveelde jongeren en heeft niets van doen met bloeddorstige duivelaanbidders.

Tegen zijn verwachting in, stuit de cynische en sluwe Gerry toch op een gebeurtenis waar hij mogelijk journalistieke munt uit kan slaan. De doofstomme tienermeid Alice kan ineens weer praten en horen nadat ze naar eigen zeggen bezoek heeft gekregen van de maagd Maria. Als het meisje ook nog meerdere wonderbaarlijke genezingen verricht, wordt het eens zo slaperige plaatsje Banfield een magneet voor de media en hordes devote gelovigen. De entiteit die verantwoordelijk is voor de wonderen heeft echter een allesbehalve goddelijke oorsprong…

‘The Unholy’ is gebaseerd op het door James Herbert geschreven boek ‘Shrine’ uit 1983. De hoofdvraag in dat werk: wat gebeurt er als het kwaad zich voor probeert te doen als het heilige? En waarom hebben mensen toch altijd de neiging om valse profeten op een voetstuk te plaatsen en die iconen vervolgens te overladen met hoon en haat als ze niet voldoen aan onze verwachtingen? De film raakt die vraagstukken ook wel oppervlakkig aan, maar doet er eigenlijk te weinig mee.

Als standaard horrorfilm is ‘The Unholy’ deels geslaagd. De gebruikelijke ingrediënten voor een bovennatuurlijk griezelrecept – denk aan onheil uitstralende kerken, donkere bossen waar het niet pluis is, vervallen gebouwen, onheilspellende dromen en een akelige pop – zijn aanwezig, terwijl de film ook een paar aardige schrikmomenten voor de kijker in petto heeft. Over de gehele linie vertrouwt regisseur Evan Spiliotopoulos echter te veel op routine en onderscheidt de film zich zelden van een doorsnee paranormale griezelfilm.

Het is vooral Jeffrey Dean Morgan die ‘The Unholy’ draagt en de film naar een redelijk niveau tilt. Hoewel hij regelmatig behoorlijk onsympathieke sujetten (denk aan Negan uit “The Walking Dead” of de Comedian uit het stripepos ‘Watchmen’) speelt, ademt Morgan charisma uit elke porie van zijn lijf. Ook hier levert hij goed werk, ondanks dat de scriptschrijvers zijn karakter wel wat meer body en diepgang hadden mogen geven. Ook William Sadler, die de rol vertolkt van de rechtschapen dorpspriester die als eerste doorheeft dat de wonderen die zich in zijn gemeenschap voltrekken geen hemelse oorsprong hebben, en Cricket Brown ontstijgen de middelmaat. En dan is er natuurlijk ook nog de bovennatuurlijke entiteit die mensen in de ban brengt van het principe van wonderlijke genezing. Deze wolvin in schaapskleren is een redelijke CGI-creatie, maar heeft wel veel weg van een minder enge versie van de macabere tandenfee uit ‘Darkness Falls’.

Het eindresultaat is een redelijke, maar zeker niet bijzondere horrorfilm. ‘The Unholy’ verveelt zelden, maar voegt ook weinig toe aan het drukbevolkte universum van de huiveringwekkende spookverhalen.

Frank Heinen

Waardering: 3

Bioscooprelease: 15 juli 2021
Digital download-release: 19 oktober 2021 (alleen België)
VOD-release: 25 oktober 2021 (alleen België)
Digital download-release: 12 november 2021 (Nederland)
VOD-release: 22 november 2021 (Nederland