The Uninvited – 4 Inyong shiktak (2003)

Regie: Soo-youn Lee | 123 minuten | drama, horror, thriller | Acteurs: Shin-yang Park, Ji-hyun Jun, Seon Yu, Ok Yeong, Ju-shil Lee, Yeo-jin Kim

Een waarschuwing vooraf: dit is geen film voor tere zielen, of voor moeders met kleine kinderen. Er komen een paar behoorlijk verontrustende en choquerende scènes in deze film voor, die allemaal betrekking hebben op kinderen. Bovendien is de ondertoon voortdurend somber en pessimistisch. Dit neemt overigens niet weg dat het verhaal buitengewoon intrigerend is.

‘The Uninvited’ is het regiedebuut van de Koreaan Soo-youn Lee. De oorspronkelijke Koreaanse titel is ‘4 Inyong shiktak’, oftewel ‘4 Doll Table’, verwijzend naar de keukentafel met vier zitplaatsen waaraan Jeong-won in de film de dode meisjes telkens ziet zitten. De aanblik van deze tafel met de twee meisjes bezorgt iedere keer weer kippenvel, hoewel ‘The Uninvited’ geen uitgesproken horrorfilm is. De sfeer van de film is van het begin tot het einde beklemmend.

Wie denkt dat de verhaallijn van de twee vergiftigde kleuters het meest trieste element vormt in deze film heeft het mis. Het wordt allemaal nog treuriger en huiveringwekkender als Jeong-won in zijn eigen verleden duikt. De ontknoping is deerniswekkend: je krijgt als kijker de neiging om Jeong-won toe te willen schreeuwen dat hij nog maar een kind was, en de gevolgen van zijn daden niet had kunnen voorzien.

Yeon draagt haar eigen persoonlijke drama met zich mee, vergelijkbaar met dat van Jeong-won. Alleen was zij in dit geval niet een dader, maar een slachtoffer. Net als Jeong-won wordt ze gekweld door demonen uit het verleden, met het grote verschil dat zij precies weet waar haar verdriet vandaan komt. Jeong-won en Yeon trekken elkaar aan en stoten elkaar tegelijkertijd af. Hun eenzaamheid lijkt in elkaars aanwezigheid nu eens af te nemen, dan weer alleen maar groter te worden. Het acteerspel van Shin-yang Park (Jeong-won) en Ji-hyun Jun (Yeon) is subtiel, maar geeft de nuances in de onderlinge relatie tussen de hoofdpersonen doeltreffend weer.

‘The Uninvited’ is een film die je achterlaat in verwondering over wat mensen elkaar en zichzelf door onwetendheid en wanhoop allemaal aandoen. Beslist geen ‘feelgood movie’!

Saskia Blokker