The Village (2004)

Regie: M. Night Shyamalan | 108 minuten | drama, thriller | Acteurs: Bryce Dallas Howard, Joaquin Phoenix, Adrien Brody, William Hurt, Sigourney Weaver, Brendan Gleeson, Cherry Jones, John Christopher, Judy Greer, Michael Pitt, Celia Weston

In de media wordt deze film gepropageerd als een spannende horror. Veel mensen voelen zich dan ook teleurgesteld na het zien van deze film. De teleurstelling is gerechtvaardigd op een gebied. ‘The Village’ is slechts een klein beetje spannend en nog minder horror. Deze film is echter veel meer. Het geeft een schets van het gezamenlijke bewustzijn van een groep mensen bestuurd door een aantal utopiazoekers. En daaruit kan veel worden afgeleid, zoals bijvoorbeeld dat een minisamenleving na een periode van ontwikkeling net zo gaat functioneren als een mondiale. Er ook is sprake van gekte, jaloezie, angst, liefde, onwetendheid en een onbetwistbare vijand. Deze laatste is gesymboliseerd door de kwaadaardige wezens. De bewoners van het dorp vrezen de wezens die de letterlijke en figuurlijke grenzen van hun bestaan afbakenen. Wanneer de noodzaak zich voordoet dat de buitenwereld nodig is, moet er een keuze worden gemaakt door de ouderlingen in het dorp. Hierop volgt een belangrijke discussie: Namelijk of intelligente mensen het recht hebben te bepalen voor anderen wat goed en slecht is. Met als gevolg dat ook dit slechts tijdelijk is omdat wisseling van de wacht en nieuwsgierigen onvermijdelijk zijn. Tegelijkertijd zijn er gedachten dat intelligente mensen beter hun faculteiten kunnen gebruiken ten behoeve van de samenleving door middel van educatie, wetenschap en kunst, zodat velen de mogelijkheid krijgen zich te ontwikkelen. Een film om lang over na te denken en te praten. Waarom deze film vooral in de grote bioscopen draait is een vraag. Dat niet alleen filmhuisbezoekers ‘The Village’ hebben gezien, maar ook een andere meer op entertainment gerichte groep is eigenlijk heel mooi. Het grote publiek krijgt te zien hoe een samenleving functioneert en wat de rol van het individu daarin is.

Verhaaltechnisch zit de film goed in elkaar. Net over de helft van de film is er veel duidelijk over de aard van de monsters. Vervolgens komen andere openbaringen. Er zijn veel langzamere stukken die de kijker de tijd geven zelf uit te werken wat en hoe. Dit is erg goed gedaan door middel van cinematografische taal, door de juiste elementen lang genoeg in beeld te brengen. Het blinde meisje Ivy, voortreffelijk gespeeld door Bryce Dallas Howard, kijkt verder dan haar neus lang is. De scène waar ze rent in het bos is droomachtig mooi. Joaquin Phoenix (Lucius Hunt) speelt de stille buitenstaander die als eerste door heeft hoe en wat, er mee worstelt wat te doen en steeds passiever het spelletje meespeelt. De dorpsgek, een hele leuke rol, gespeeld door Adrien Brody lacht als enige om de regelmatige dreiging. Juist zijn waanzin zorgt ervoor dat de waarheid naar boven komt. Dus voor alle paranoïde schizofrenen onder ons: Maak je geen zorgen. Ook de aankleding is uitstekend. Het dorpje oogt grauw, ouderwets, inderdaad heeft de ontwikkeling hier stil gestaan. De pakken van de monsters zijn mooi en bevatten alle materialen om het idee wat een kind van een monster heeft weer te geven.

‘The Village’ is een educatieve vermakelijke, op het eerste gezicht voor velen een teleurstelling, maar eigenlijk een prachtfilm met veel oog voor detail in beeld en verhaal. Regisseur M. Night Shyamalan heeft de kunst van het film maken onder de knie en heeft daarnaast een verhelderende blik op de werkelijkheid. Wie van deze twee gaven een kan maken, mag met recht een visionair genoemd worden. En eigenlijk is het briljant om deze film in de media te presenteren als een spectaculaire thriller om vervolgens met een briljant verhaal aan te komen.

Redactie Cinemagazine

Waardering: 4.5

Bioscooprelease: 26 augustus 2004