The Wannabe Astronaut-The Astronaut Farmer (2007)

Regie: Michael Polish | 104 minuten | drama, avontuur | Acteurs: Billy Bob Thornton, Virginia Madsen, Bruce Dern, Bruce Willis, J.K. Simmons, Max Thieriot, Jasper Polish, Logan Polish, Mark Polish, Jon Gries, Tim Blake Nelson, Sal Lopez, Kiersten Warren, Rick Overton, Richard Edson, Elise Eberle, Julie White, Graham Beckel, Marshall Bell, Kathleen Arc, Lois Geary, Dianne Anderson Mathis, William Lawrence Allen, Gregory Chase, Forrest Fyre, Janelle Sperow

“If we don’t have our dreams. We have nothing” Het is een lange tijd stil geweest rond de gebroeders Polish. Hun laatste film ‘Northfork’ stamt alweer uit 2003. Michael Polish regisseert en Mark Polish schrijft de scenario’s. Anno 2007 hebben ze een nieuwe film gemaakt: ‘The Astronaut Farmer’, of ‘The Wannabe Astronaut’, zoals deze in Nederland uitgebracht wordt.

De film vertelt ons dat je nooit moet opgeven om je dromen waar te maken, ook al zeggen anderen dat het je niet zal lukken. Charles Farmer zal nooit opgeven om zijn droom waar te maken. Van kinds af aan droomt hij ervan om naar de ruimte te gaan. Zijn opleiding tot astronaut heeft hij moeten afbreken door de dood van zijn vader. In Story, Texas leeft Charles nu met zijn vrouw en drie kinderen. Zijn droom om naar de ruimte te gaan is er nog steeds. Hij heeft zelfs een eigen raket gebouwd in zijn schuur om zichzelf te lanceren. Alle inwoners van het stadje denken dat Charles helemaal gek geworden is en zij geloven niet dat hij de ruimte in zal in gaan. Zijn vrouw en kinderen blijven hem echter door dik en dun steunen. Zijn oudste zoon Shepard helpt hem zelfs met het ruimteproject. Wanneer Charles eenmaal tienduizend pond brandstof bestelt, raken ook de FBI en de FAA geïnteresseerd in zijn plannen. Vanaf dat moment probeert de overheid er alles aan te doen om Charles tegen te houden. Ze zien hem als een gevaar voor de bevolking.

De gebroeders Polish hebben voor hun film de juiste cast bijeengebracht. Billy Bob Thornton is perfect als Charles Farmer. Dit keer speelt hij geen dronken rotzak zoals in ‘Bad Santa’ maar een sympathieke, liefhebbende man en vader van drie kinderen. Zijn droom deelt hij met zijn hele gezin. Charles is een man die nooit tegen zijn kinderen zal zeggen dat iets niet kan. Alles is mogelijk, zolang je er maar in gelooft. Zijn vrouw Audrey wordt goed gespeeld door Virginia Madsen (‘Sideways’). In kleine bijrollen zien we ook Bruce Willis en J.K. Simmons (‘Spider Man’) voorbij komen. ‘The Wannabe Astronaut’ is een heerlijke feelgood movie. Een film die zo uit de stal van Disney had kunnen komen. Dat is echter niet het geval. Mark Polish heeft het scenario zelf geschreven en het is een origineel verhaal geworden dat leuke en mooie momenten bevat. De humor is subtiel en komt voornamelijk voort uit de dialogen van Charles Farmer. De nadruk ligt toch op het drama, maar gelukkig wordt het verhaal niet sentimenteel waardoor de film toegankelijk blijft voor een breed publiek. Als je zin hebt in een warme familiefilm dan zit je met ‘The Wannabe Astronaut’ helemaal goed.

Marvin Heineman