The War Wagon (1967)

Regie: Burt Kennedy | 101 minuten | actie, western | Acteurs: John Wayne, Kirk Douglas, Howard Keel, Robert Walker Jr., Keenan Wynn, Bruce Cabot, Joanna Barnes, Valora Noland, Bruce Dern, Gene Evans, Terry Wilson, Don Collier, Sheb Wooley, Ann McCrea, Emilio Fernandez

De uit de gevangenis ontslagen Taw Jackson wil zijn goudmijn en huis terug die hem door de machtige Frank Pierce zijn ontnomen. Maar hij realiseert zich al snel dat hij dit beter uit zijn hoofd kan zetten. Pierce weet door de vigerende corruptie onder de gezagsdragers de wet aan zijn zijde en dus maakt Jackson weinig kans om zijn bezit op legale wijze terug te krijgen. Hij richt zich daarom op een iets gemakkelijker doel en dat is het buitmaken van een grote hoeveelheid goud die Pierce van de mijn naar de bewoonde wereld wil laten vervoeren. Complicatie is dat het geen gewoon vervoersmiddel betreft, maar een metalen pantservoertuig voorzien van een mitrailleur dat bovendien wordt begeleid door een flinke groep zwaar bewapende mannen die nergens voor terugschrikken. Jackson brengt daarom een groep vertrouwelingen bijeen die hem hierbij moeten assisteren.

Daar is de ruige Indiaan Levi Walking Bear (Howard Keel) die voor een vrijgeleide door het gebied van de Indianen moet zorgen. De achterbakse Wes Fletcher (Keenan Wynn) die een wagen heeft waarmee het geroofde goud vervoerd kan worden. De jonge dronkelap Billy Hyat (Robert Walker) die, als hij tenminste nuchter is, een genie is op het gebied van explosieven. En natuurlijk Lomax, de aartsvijand van Jackson, die al eens eerder door Pierce is ingehuurd om Jackson uit de weg te ruimen en op wiens loyaliteit Jackson misschien wel, maar misschien ook niet kan bouwen. Dit illustere groepje moet het opnemen tegen de grote misdadiger Pierce en zijn vele manschappen.

Ha, dit is helemaal John Wayne zoals we hem kennen: groot, sterk en een tikkeltje te zwaar, maar een kerel uit een stuk met echte mannenteksten. Als hij bij een van de mannen van Pierce zijn vroegere revolver ziet, pakt hij hem af met de woorden dat de kogels natuurlijk wel van de dief zijn en dat als hij deze terug wil hebben, hij ze bij hem kan komen ophalen. Wanneer hij maar wil. Heerlijk. Ook Kirk Douglas is zo’n macho en als hij een handjevol muntstukken een voor een in het décolleté van een plaatselijke schone laat vallen, terwijl hij daar met zijn neus bovenop zit, geeft ze hem geen klap in het gezicht, maar begint bevallig te kirren bij zoveel mannelijkheid. De stoere mannen en hun even stoere teksten zijn leuk, het verhaal is spannend genoeg en het spelplezier aanstekelijk. Een lekkere film voor de zaterdagmiddag.

Diana Tjin-A Cheong