The Ward (2010)

Regie: John Carpenter | 88 minuten | horror, thriller | Acteurs: Amber Heard, Mamie Gummer, Laura-Leigh, Lyndsy Fonseca, Danielle Panabaker, Jared Harris, Sali Sayler, Susanna Burney, D.R. Anderson, Sean Cook, Jillian Kramer, Mark Chamberlin, Andrea Petty, Tracy Schornick, Kent Kimball, Joseph O’Shaugnessy, Patrick Treadway, Bev Holsclaw, Sydney Sweeney, Mika Boorem

‘The Ward’ is de comeback van regisseur John Carpenter. In de jaren 70 en 80 stond zijn naam garant voor kwaliteit. Hoewel hij zijn bijnaam ‘The Master Of Terror’ aan horrorfilms te danken heeft, denk aan ‘The Thing’, ‘Halloween’ en ‘The Mist’, heeft Carpenter ook op het gebied van actiefilms een grote bijdrage geleverd, denk aan ‘Big Trouble in Little China’ en ‘Escape from New York’. Helaas hebben latere producties de goede naam van deze cineast flink bezoedeld, met het in 2001 verschenen ‘Ghosts of Mars’ als tragisch dieptepunt. De beste man heeft sindsdien niets meer van zich laten horen op het gebied van speelfilms. Hij blikte een episode voor ‘Masters of Horror’ in, maar daarna bleef het angstvallig stil rond de ‘Master of Terror’. Kan ‘The Ward’ Carpenter weer op de kaart zetten of kan hij maar beter met pensioen gaan?

In ‘The Ward’ draait het om Kristen (Heard), een getroebleerd meisje. Als ze opgepakt wordt nadat ze brand heeft gesticht, ontwaakt ze in een psychiatrische inrichting. Dokter Stringer (Harris) wil haar helpen, maar Kristen staat daar niet open voor. Ze wil weg. Samen met vier andere meiden, waaronder de opstandige Emily (Gummer) probeert ze een ontsnappingsplan te maken. Wat de rebelse Kristen niet weet, is dat de inrichting een duister geheim heeft. Een dodelijk geheim.

Dit is een horrorfilm volgens het boekje. Carpenter is een ouderwets regisseur en dat vertaalt zich in clichés. Schrikeffecten worden veroorzaakt door geluid, gestoei met je verwachtingspatroon en een hoop suggestie. Daar is niets mis mee en in deze tijd juist erg verfrissend. De horrorfilm anno 2012 is veranderd in een genre waarin werkelijk alles getoond wordt. De ‘Saw’ franchise heeft de grenzen al behoorlijk opgerekt en de stroom Japanse splatterfilms doet daar nog een schepje (zeg maar bulklading) bovenop. Dat Carpenter op suggestie leunt en de gruwelijkheden ‘offscreen’ toont, is opmerkelijk in deze tijd.

Het knappe van deze ouderwetse aanpak is dat het nog steeds werkt. Je weet dat er iets uit dat deurtje van de medicijnkast komt – de enige vraag is wanneer – maar toch schrik je. Dat komt door de sterke geluidseffecten en de spanningsopbouw. Dat trucje beheerst Carpenter erg goed. Het scheelt ook dat de cast het niet onaardig doet. Amber Heard is charismatisch als heldin en ook Mamie Gummer (de dochter van Meryl Streep) speelt goed. Jared Harris is ook goed gecast als mysterieuze arts. Is hij nu wel of niet te vertrouwen? Ook de locatie is uitstekend gekozen.

‘The Ward’ laat zien dat Carpenter bereid is om zich terug naar de top te knokken. Dat gaat hem met deze rolprent niet lukken, maar zijn fans kunnen opgelucht ademhalen. Dit is helemaal geen beroerde film.

Frank v.d. Ven

Waardering: 3

Bioscooprelease: 1 september 2011
DVD- en blu-ray-release: 24 mei 2012