The Warrior Class (2004)

Regie: Alan Hruska | 110 minuten | drama | Acteurs: Anson Mount, Erica Leerhsen, Robert Vaughn, Jake Weber, Jamey Sheridan, Dan Hedaya, Pedro Barreira, Sage Doviak, Mark Blum, Keith Randolph Smith, Tracie Thoms, Rick Stear, Jerry Walsh, Stephen Barker Turner, David Thornton, Daniel Oreskes, Clark Middleton, Michael Medeiros, Marylouise Burke, Sam Coppola, John Cunningham, Ramsey Faragallah, Kit Flanagan, Bill Hunter, Adam LeFevre, Christopher Wynkoop, Thom Christopher, Benja K.

Films kunnen ons belachelijk veel doen geloven. Dat we in een virtuele wereld leven en allemaal superkrachten kunnen krijgen als we maar geloven (‘The Matrix’). Dat dwergen en elven prima kunnen samenwerken als er een nobel doel aan ten grondslag ligt (‘The Lord of the Rings’). Dat er een school vlakbij Londen is waar kinderen leren magie te gebruiken (‘Harry Potter‘ serie). En dan zijn er ook films die ons helemaal niets kunnen laten geloven. Een advocaat met een belangrijke zaak die in één oogopslag verliefd wordt op de hoofdgetuige die junk is en getrouwd is met een bekende maffiabaas? Als de rest van het verhaal ook niet zo belabberd geschreven was, heel misschien. Maar dan zou er ook beter geacteerd moeten worden.

Regisseur Alan Hruska is ooit advocaat geweest en weet dus het een en ander over in een gerechtsgebouw staan. De zaken die Hruska beschrijft zijn ook een kort moment aandachtwekkend. Even lijkt het erop dat het een film is waar je bij moet opletten. Maar na het eerste half uur is er geen greintje meer over van enig intelligent verhaal en stapelen de plotholes zich op. Het lijkt alsof Hruska een zestal korte redelijke verhaaltjes had geschreven en deze vervolgens in een mixer had gestopt waarna er van enige samenhang niets meer over is gebleven. Met zo’n beroerd verhaal kunnen de acteurs ook weinig beginnen. Er zijn een paar bekende gezichten met relatief korte rollen, zoals Dan Hedaya (‘Alien 4′, ‘Daylight’) en Robert Vaughn (‘The Man From U.N.C.L.E.’, ‘Superman III’) die zonder veel poespas hun regels opzeggen. En een paar minder bekende gezichten met relatief veel grotere rollen.

Waarschijnlijk zijn de twee hoofdrolspelers gekozen om hun filmverleden. Anson Mount is het gewend om met een niet bijster intelligent junk die er nog redelijk uitziet om te gaan in ‘Crossroads’ (met Britney Spears). Erica Leerhsen is het daarnaast gewend om in films zonder verhaal te spelen, zoals ‘Blair Witch 2′ en ‘Texas Chainsaw Massacre’. Ongeacht hun achtergrond, zijn ze beiden niet bepaald geloofwaardig in hun rol. De advocaat spelende Mount staat bijvoorbeeld het ene moment verlegen te brabbelen tegen een rechter door weinig ervaring, maar na een korte lunch is hij ervaren als een Jason Lochinvar ‘Fatman’ McCabe. ‘The Warrior Class’ kan alleen leuk gevonden worden door mensen met een slecht werkend kort geheugen (zoals in ‘Memento’) of die simpelweg niet langer dan twee seconden nadenken over een verhaal in een film. Voor ieder ander is deze film een belediging voor het verstand. Hierbij krijg je een rotschop na bij het enorm ongeloofwaardige einde van de film.

Roland Torenbeek