The Watchers (2024)

Recensie The Watchers CinemagazineRegie: Ishana Shyamalan | 102 minuten | horror, thriller | Acteurs: Dakota Fanning, Georgina Campbell, Olwen Fouéré, Oliver Finnegan, Alistair Brammer, John Lynch, Siobhan Hewlett, Hannah Dargan, Emily Dargan, Joel Figueroa, Thabile Michelle Hlongwane, Anthony Morris, Shane O’Regan, Jim Tighe

Sofia Coppola, Brandon Cronenberg, Nick Cassavetes en Ishana Night Shyamalan. Allen regisseurs die in de voetstappen treden van hun vader. Ishana Night Shyamalan maakt haar debuut met ‘The Watchers’ en pappie komt als producer ook om de hoek kijken. Dochterlief heeft duidelijk vaders recept gekregen, want alle ingrediënten die we kennen uit een M. Night Shyamalan film zitten in ‘The Watchers’.

Mina werkt bij een dierenspeciaalzaak en krijgt de vraag van haar baas of ze een speciale vogel wil vervoeren naar een dierentuin in de buurt. Ze gaat akkoord en gaat samen met de vogel op pad. Op een gegeven moment, zoals dat in horrorfilms gaat, hapert haar navigatiesysteem. De auto schokt en houdt er niet lang daarna helemaal mee op. Ze staat in een gigantisch bos ergens in West-Ierland, helemaal alleen met haar vogel.

Totdat ze Madeline tegenkomt. Zij neemt haar mee naar een huisje waar zij met nog twee andere mensen zit, te weten Ciara en Daniel. Madeline vertelt Mina dat het boes krioelt van zogenaamde watchers. Elke nacht moeten Madeline, Ciara en Daniel voor een groot raam staan zodat deze watchers hen kunnen gadeslaan.

Het concept van ‘The Watchers’ is zeer interessant. Je bent jezelf constant af aan het vragen wat er nou schuilgaat achter de mysterieuze wezens. De uitwerking daarentegen verloopt iets minder soepel. Je ergert je dood aan alle open horrordeuren die worden ingetrapt. Je kent het wel, iedereen rent voor zijn leven omdat het kwaad in de achtervolging is. ‘We moeten echt opschieten’, om vervolgens een stukje dialoog erin te gooien om nog snel iets te duiden en nadien toch weer ineens heel veel haast moeten hebben. Het zijn zulke kinderziektes die de film behoorlijk in de weg staan.

Wat ook niet kan ontbreken in een Shyamalan-film is een grote plottwist. Meermaals drijven er wat kleinere twists naar de oppervlakte. Hoewel het gros voelt als een legpuzzel voor kinderen van 8 en ouder, is de grote twist heel sterk. De onthulling ervan zet je echt aan het denken, maar alles wat erna komt verandert weer in capriolen die eerder op de lachspieren werken.

Het is lastig om ‘The Watchers’ te beoordelen. Er zitten namelijk echt hele goeie dingen in. De acteurs zijn sterk met in het bijzonder Olwen Fouéré, de score scoort een ruime voldoende en ook de cinematografie slaat weinig flaters. De kern van een Ierse folklore is ten slotte erg boeiend. Het zit ‘m echt in de manier waarop het verhaal zich ontwikkelt en de kinderlijk vormgegeven dialogen. Een doorgewinterde horrorfan zal niet geheel verzadigd zijn na de debuutfilm van Ishana Night Shyamalan. De potentie is aanwezig, maar wat mist is een eigen stempel en bekwaam schrijverswerk.

Sjoerd Crins

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 13 juni 2024