The Wave (2019)

Recensie The Wave CinemagazineRegie: Gille Klabin | 84 minuten | science fiction, thriller | Acteurs: Donald Faison, Tommy Flanagan, Justin Long, Sheila Vand, Katia Winter, Bill Sage, Sarah Minnich, Ronnie Gene Blevins, Monique Candelaria, Blythe Howard, Jocelyn Montoya, Mark Teich, Jacob Browne, Phil Duran, Carl W. Lucas, Denise Gurule, Tommy Dickie

Een film met Justin Long in de hoofdrol maakt nieuwsgierig. Als deze acteur in een dragende rol te zien is, is het resultaat vaak meer dan aardig te noemen. Zo was de acteur lekker op dreef in het even bizarre als groteske ‘Tusk’ en trok hij de aandacht met ‘Jeepers Creepers’. De magere Amerikaan heeft opnieuw een hoofdrol te pakken in een cultfilm. Ditmaal in ‘The Wave’ van debuterend regisseur Gille Klabin. Deze film zal hem geen hordes fans opleveren wegens te cult, maar zijn trouwe volgers zullen zeker smullen van dit vehikel.

In ‘The Wave’ speelt Long bedrijfsjurist Frank. Deze man heeft het zwaar en worstelt met zichzelf, zijn huwelijk en zijn baan. Als een collega hem meesleept naar een feest, besluit Frank drugs te gebruiken. Hij geraakt in een slechte trip en wordt wakker in het ziekenhuis. Omdat onze antiheld niet weet wat er is gebeurd, gaat hij op zoek naar aanknopingspunten om te achterhalen wat er is voorgevallen. Dat levert een hoop bijzondere inzichten op.

Wat deze film zo interessant maakt, is de onvoorspelbaarheid ervan. Hoe minder je weet over de plot, des te beter. Long is goed op dreef als de ietwat sullige Frank die niet goed weet wat hij met zijn leven aanmoet. Zijn huwelijk is niet al te best en hij voelt zich gevangen in een uitzichtloos bestaan. Problemen waar veel mensen mee kampen. Long heeft een sympathieke uitstraling en zet Frank als een inleefbaar personage neer. Klabin leeft zich ondanks het beperkte budget helemaal uit in de hallucinatiescènes. Hoewel deze passages niet altijd even goed weten te overtuigen, siert het de debutant dat hij dit aandurft en zich niet door het geringe budget laat tegenhouden.

Fans van ietwat psychedelische science fiction zullen vast lol beleven met deze dwarse film. ‘The Wave’ kijkt lekker weg en zit goed in elkaar. Het is een bescheiden film van een ambitieuze regisseur. Benieuwd waarmee Klabin de volgende keer mee op de proppen komt.

Frank v.d. Ven

Waardering: 3.5

DVD-release: 8 juli 2020