The Way Way Back (2013)

Regie: Nat Faxon, Jim Rash | 103 minuten | drama, komedie | Acteurs: Liam James, Steve Carell, Toni Colltte, Allison Janney, AnnaSophia Robb, Sam Rockwell, Maya Rudolph, Rob Corddry, Amanda Peet, River Alexander, Zoe Levin, Nat Faxon, Jim Rash, Adam Riegler, Jeremy Weaver, Robert Capron, Rodney Lodge, Ava Deluca-Verley, Jake Picking, Jeffrey Ryan

“Hoe zie jij jezelf op een schaal van 1 tot 10?”  vraagt Trent, de nieuwe vriend van de moeder van Duncan, in de auto. Duncan aarzelt en geeft zichzelf een 6, waarna Trent hem laat weten dat hij hem meer een 3 vindt. Zo, de toon is gezet voor de vakantie waarnaar ze onderweg zijn.

Duncan is een veertienjarige jongen die met zijn moeder, haar vriend en zijn dochter de zomer gaat doorbrengen in een vakantiehuis aan het strand. En zoals uit het cijfer dat Trent Duncan geeft wel zal blijken, kunnen zij niet heel goed met elkaar overweg. Duncan is op zijn zachtst gezegd niet blij met de keuze van zijn moeder en het belooft op deze manier een erg lange vakantie te worden. Thuis wordt hij gek van Trent en zijn moeder, die haar vriend op een totaal ander manier ziet dan Duncan. En met de dochter van Trent heeft hij nou ook niet echt een enorme klik. Gelukkig biedt een ontmoeting met de eigenzinnige Owen een uitweg en vindt hij door het zomerbaantje dat hij hem aanbiedt in een waterpark zijn zelfvertrouwen terug.

Er zitten veel aantrekkelijke personages in ‘The Way Way Back’ die de film kleur geven. De jonge acteurs Liam James, die Duncan speelt, en AnnaSophia Robb, in de rol van buurmeisje en love interest Susanna, doen het erg goed, maar het zijn toch vooral de volwassen acteurs die de show stelen. Het is leuk om Steve Carell te zien in een ongebruikelijke rol van hufter en niet als de sympathieke sukkel die we meestal van hem gewend zijn. Allison Janney (onder andere bekend van ‘Juno’) is erg grappig als gekke buurvrouw, maar het leukste personage wordt toch wel gespeeld door Sam Rockwell (‘The Green Mile’, ‘Iron Man 2’) die de rare snuiter met een hart van goud Owen speelt, de redder van Duncans vakantie.

‘The Way Way Back’ is een hele fijne komedie met een scherp randje in de traditie van bijvoorbeeld ‘Little Miss Sunshine’ of ‘ Juno’ en laat je na het kijken met een grote glimlach achter.

Sylvia Bakker

‘The Way Way Back’ verschijnt woensdag 21 mei 2014 op DVD.