The Way We Live Now (2001)

Regie: David Yates | 300 minuten | drama | Acteurs: David Suchet, Matthew MacFadyen, Paloma Baeza, Cillian Murphy, Shirley Henderson, Cheryl Campbell, Miranda Otto, Douglas Hodge, David Bradley, Tony Britton, Rob Brydon, Alan Corduner, Anne-Marie Duff

Londen, 1870. De industrialisatie is in volle gang en de maatschappelijke conventies veranderen in snel tempo. De oude aristocratie krijgt te maken met de zogenaamde nieuwe rijken, slimme zakenlui die in rap tempo de maatschappelijke ladder zijn opgeklommen. Dit geeft natuurlijk de nodige wrijvingen.

Tegen de achtergrond van deze roerige periode ensceneerde de Britse schrijver Anthony Trollope zijn roman “The Way We Live Now”, dat qua sfeer en opbouw te vergelijken valt met de bekende verhalen van Jane Austen, zoals ‘Pride & Prejudice’. De hoofdpersonen zijn kleurrijk en welbespraakt en niet erg geneigd zich te conformeren aan hun omgeving. Uit alles spreekt het zich willen afzetten tegen de stoffige en bekrompen normen en waarden die gangbaar waren in het Victoriaanse tijdperk. Vooral de vrouwelijke personages proberen los te breken uit het keurslijf waarin hun omgeving hen heeft gedwongen.

Zoals gebruikelijk bij BBC-series is ook ‘The Way We Live Now’ een serie van bijzonder hoge kwaliteit. De kijker waant zich direct in het Londen van 1870 en wordt onverbiddelijk het verhaal in getrokken. Vervolgens ontspinnen zich in vijf uur tijd talloze intriges en verhaallijnen die allemaal heel netjes worden afgewerkt. Geen losse eindjes dus, maar een degelijk, goed in elkaar gezet script.

Ook het acteerwerk is uitmuntend. Matthew MacFadyen (‘Pride & Prejudice’ (2005)) is grappig en bij vlagen zelfs hilarisch als de fatterige losbol Sir Felix Carbury, die een onweerstaanbare aantrekkingskracht heeft op vrouwen. David Suchet is ronduit briljant als de bullebak Melmotte. Cillian Murphy is innemend als de sympathieke en rechtschapen Paul Montague. Een ander soort rol dan de schurkenrollen die hij vertolkt in ‘Batman Begins’ (2005) en ‘Red Eye’ (2005) en veel mensen zullen hem dan ook nauwelijks herkennen.
Ondanks deze sterke mannenrollen, zijn de best uitgewerkte karakters in ‘The Way We Live Now’ zonder uitzondering vrouwen: Hetta Carbury (Paloma Baeza), Winifred Hurtle (Miranda Otto) en Marie Melmotte (Shirley Henderson). Zij zijn degenen die de meeste risico’s durven te nemen, tegen de heersende conventies ingaan en de grootste ontwikkelingen doormaken.

‘The Way We Live Now’ is een fris en sprankelend kostuumdrama, doorspekt met spitsvondige dialogen. Een genot voor het oog en voor de geest. Moge er nog veel meer van dit soort series volgen!

Saskia Blokker