The Whole Ten Yards (2004)

Regie: Howard Deutch | 101 minuten | komedie, misdaad | Acteurs: Bruce Willis, Matthew Perry, Amanda Peet, Kevin Pollak, Natasha Henstridge, Frank Collison, Johnny Messner, Silas Weir Mitchell, Tasha Smith, Elisa Gallay, Tallulah Belle Willis, Johnny Williams, George Zapata, Carlo Zapata, McNally Sagal, Carl Ciarfalio, Doc Duhame, Buck McDancer

Deze film is een vervolg op ‘The Whole Nine Yards’ (2000) en het merendeel van de personages uit die film keert ook in deze rolprent weer terug. Voormalig huurmoordenaar Jimmy ‘The Tulip’ Tudeski woont inmiddels samen met collega-huurmoordenares Jill en lijkt definitief afscheid genomen te hebben van zijn vroegere leventje. Hij lijkt zich zelfs prettig te voelen in zijn nieuwe rol als huisman die zich vooral toelegt op het bereiden van uitgebreide en exclusieve maaltijden en het blinkend schoon houden van zijn huis en meubilair. Ook Oz, de neurotische tandarts, leidt inmiddels een comfortabel leventje met Cynthia, de ex-vrouw van Jimmy. Dit verandert echter als een topman van de Hongaarse maffia en tevens een oude bekende van Jimmy, Lazlo Gogolak, vrijkomt uit de gevangenis en Cynthia besluit te ontvoeren om op die manier achter de verblijfplaats van Jimmy te komen. Vanaf dat moment onspint zich een temporijk en vermakelijk kat- en muisspel waarbij niets meer is zoals het aanvankelijk lijkt.

Hoewel ’The Whole Ten Yards’ zeker wel de nodige grappige momenten kent, haalt de film (zoals wel bij meer sequels het geval is) zelden het niveau van het eerste deel. De grappen zijn net wat minder origineel, er is duidelijk minder aandacht besteed aan de uitwerking van het verhaal. Verder is het slot ronduit zwak en zet Matthew Perry een minder grappige Oz neer dan in ’The Whole Nine Yards’. Bruce Willis is overtuigender als Jimmy Tudeski, iemand van het type ruwe bolster, blanke pit, maar zijn optreden als verkapte en ietwat verwijfde huisman in het eerste deel van de film is af en toe wel wat veel van het goede. De zowel uiterlijk als vocaal vrijwel onherkenbare Kevin Pollak zet als Lazlo Gogolak een aardig typetje neer, maar ook zijn optreden heeft een hoog ’over- the- top’ gehalte en ondanks de reputatie die hij in de film heeft zal geen enkele kijker de indruk hebben dat we hier te maken hebben met een serieus te nemen topcrimineel. Ook Amanda Peet en Natasha Henstridge waren overtuigender in de eerste film, respectievelijk als de dolenthousiaste maar tevens naïeve aspirant-huurmoordenares en de gangstervrouw van het type femme fatale.

Het zou een beetje overdreven zijn om te stellen dat deze film niet veel meer is dan een overbodig vervolg op ‘The Whole Nine Yards‘, want ‘The Whole Ten Yards’ is zeker geen onaardige komedie, maar als kijker bekruipt je toch het gevoel dat er beduidend meer ingezeten had.

Frank Heinen