The Wife (2017)

Recensie The Wife CinemagazineRegie: Björn Runge | 100 minuten | drama | Acteurs: Glenn Close, Jonathan Pryce, Max Irons, Christian Slater, Elizabeth McGovern, Harry Lloyd, Annie Starke, Morgane Polanski, Alix Wilton Regan, Karin Franz Körlof, Nick Fletcher

De ervaren Glenn Close (‘Fatal Attraction’) en Jonathan Pryce (‘Game of Thrones’) doen een poging de kunst-van-het-ouder-worden-film ’45 Years’ te kopiëren in het weinig subtiel getitelde ‘The Wife’. Er is een geheim, dat aan de kijker wordt onthuld vlak voor een belangrijke gebeurtenis in het bezadigde filmhuwelijk, in dit geval de langverwachte toekenning van de Nobelprijs voor de Literatuur aan het personage van Pryce.

Schrijver Joe Castleman (wat hem zo goed maakt blijft onduidelijk) is een zelfingenomen figuur, met een grote afhankelijkheid van zijn kranige vrouw, vertolkt door Close. Het laatste gaat nog een belangrijke rol spelen in de afwikkeling van dit verder voorspelbare melodrama, met als uitsmijters een Rijk de Gooijer en het Gouden Kalf-momentje, en een reanimatiepoging in vogelvlucht met stemmige klassieke muziek op de achtergrond.

U leest het, deze cinematografische maaltijd heeft een flinke zwengel van de pepermolen nodig om op smaak te komen. Castleman is een bullebak tegenover zijn naar de prijsuitreiking meereizende, volwassen zoon David (Max Irons), die ook schrijver is; net als echtgenote Joan, met Castleman het enige karakter dat is uitgewerkt. Het gezin wordt in besneeuwd Stockholm gestalkt door een jonge fotografe (Körlof) met een opzichtig oogje op de Nobelprijswinnaar, en een zelfbenoemd biograaf van Castleman (Slater), die Joan en David dronken voert om hen tegen Joe op te zetten.

Graag hadden we meer gezien van de oorzaken, maar de veelbelovende flashbacks van Joe en Joan als jonggehuwden springen van de hak op de tak. Hoewel Close en Pryce hun best doen, kunnen ze weinig met het karige verhaaltje vol familiegrieven, die allemaal bloot komen te liggen door het winnen van de prijs. U kunt op de vingers natellen dat alles rond de ceremonie tot uitbarsting komt, en goed ook. Met emotionele erupties en strijkers opgeklopte ellende is het, eindigend met een vliegtuig dat aan de horizon verdwijnt.

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 2

Bioscooprelease: 22 november 2018
DVD-release: 19 maart 2019