The Wild (2006)

Regie: Steve ‘Spaz’ Williams | 94 minuten | animatie, komedie, familie, fantasie | Acteurs: Engelse stemmencast: Kiefer Sutherland, Jim Belushi, Janeane Garofalo, William Shatner, Richard Kind, Patrick Warburton, Greg Cipes, Eddie Izzard | Nederlandse stemmencast: Rob Kamphues, Frans van Deursen, Johnny Kraaijkamp jr., Lucas van den Eynde, Tine Embrechts, Vic de Wachter, Doris Baaten

Toen Dreamworks kort na de release van ‘Finding Nemo’ (2003) de film ‘Shark Tale’ in de bioscoop bracht, werd er gesproken van een remake of zelfs een kopie van de succesvolle Disneyfilm. Terecht of onterecht? Het maakt niet veel uit. Waar met de films over het leven in de grote oceaan de messen werden geslepen, is de concurrentiestrijd nu in alle openheid losgebarsten. Want buiten een hilarische familiefilm is ‘The Wild’ vooral Disney’s antwoord op ‘Madagascar’, dat voorzien is van een duidelijke boodschap aan Dreamworks: Disney hoort aan de top van de voedselketen in de jungle van de animatiefilms. Geen wonder dat het toepasselijke ‘wie het laatst lacht’ dan ook letterlijk te zien en te horen is…

Het lijkt alsof Disney in stilte heeft zitten wachten op een goede gelegenheid, nadat Dreamworks met ‘Shark Tale’ kwam. Want al hebben de animatiefilms van beide makers hun eigen kenmerkende eigenschappen, wie de synopsis van ‘The Wild’ leest zal zich afvragen of de bioscopen geen fout hebben gemaakt in de titel. Het is namelijk vrijwel identiek aan het verhaal van ‘Madagascar’. Samson de leeuw verlaat met giraffe Bridget, slang Larry, koala Nigel en eekhoorn Benny de dierentuin van New York om zijn zoontje Ryan te redden uit de wilde natuur waar hij naar wordt vervoerd. De tocht voert hen in een adembenemend tempo door de riolen van New York richting de haven, over zee en door de jungle.

Leuke grappen zijn er genoeg in ‘The Wild’. Zo wordt er een heus ‘Turtle-curling’ kampioenschap georganiseerd door de dieren in de dierentuin, die in plaats van zware stenen echte schildpadden over het ijs kegelen, en wordt Nigel bij aankomst op het eiland door de gnoes tot koning uitgeroepen omdat zij een uit een vliegtuig gevallen koalapop als verlosser aanbidden. Gelukkig pretendeert ‘The Wild’ geen aaneenschakeling van standup comedian grappen te zijn, zoals ‘Madagascar’ dat min of meer wel deed. Daar hebben de heren van Disney toch de verkeerde acteurs voor gekozen. Want al zijn Kiefer Sutherland, Jim Belushi en Janeane Garofalo nog zo leuk als dieren, een cast met Ben Stiller, Chris Rock, David Schwimmer, Jada Pinkett Smith en Ali G is gewoonweg niet te overtreffen.

De ware kracht van ‘The Wild’ zit noch in het familieverhaal, noch in de boodschap. De animaties die Disney op het scherm weet te brengen zijn bijzonder mooi en realistisch. Waar Dreamworks meer gebruik maakt van karikaturen worden door Disney geprobeerd de dieren zo natuurgetrouw mogelijk weer te geven. En dat is absoluut gelukt. Vachten, schubben en snavels zijn niet van echt te onderscheiden, evenals de bewegingen en geluiden. Met natuurlijk een uitzondering voor een slang die zich in alle mogelijke vormen kan kronkelen en een koalabeer die een modeshow opvoert. Leuk voor de kids.

Nee, uiteindelijk maakt het weinig uit wie er eerder is, of beter. Zowel Disney als Dreamworks maken hun eigen soort kunstwerkjes. Maar laat ze maar lekker doorruziën. Kunnen wij blijven genieten van prachtige en komische animatiefilms!

Julien van Alphen

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 26 april 2006