The Wild Horse Redemption (2007)

Regie: John Zartisky | 91 minuten | documentaire

Na een documentaire over de levens van verschillende studenten in ‘College Days, College Nights’ slaat filmmaker John Zaritsky een andere weg in met ‘The Wild Horse Redemption’. Hierin volgen we gevangenen die zich opgeven voor een cursus paardenfluisteren. Tot zover klinkt het vrij onschuldig. Maar dit zijn geen gewone tamme paarden, het gaat om wilde mustangs. Deze dieren leven vrij in het Zuidwesten van Amerika en zijn moeilijk tam te krijgen.

Zaritsky heeft een interessant onderwerp gekozen om een documentaire over te maken, want vervelen doet ‘The Wild Horse Redemption’ geen moment. De parallel tussen het ongetemde karakter van de gevangenen en het ongetemde dier is prachtig in beeld gebracht. We volgen zo’n vijftal gevangenen die elk het nodige op hun kerfstok hebben: van diefstal, alcoholmisbruik, mishandeling tot drugshandel. Nergens vervalt Zaritsky in een té melodramatische toon, hij introduceert elke persoon op een sympathieke manier, zonder oordeel. De gevangenen stellen zichzelf voor via een voice-over waarbij beelden voorbij komen waarin je ze onder weg ziet richting de ranch waar de wilde mustangs worden getemd en getraind. Als kijker kom je goed te weten waarom het programma paardenfluisteren is opgezet. Het komt erop neer dat zowel mens als dier elkaar moeten temmen.

Veel mooie citaten komen voorbij in ‘The Wild Horse Redemption’, een duidelijk voorbeeld is de quote van gevangene Tim Schoenleber, die voor de derde maal vast zit voor inbraak: “Ik dacht dat ik kon paardrijden…totdat ik mustangs leerde kennen.” Een andere gevangene is Jon Peterson die zich ontfermt over mustang Samson. Het is vermakelijk te zien hoe koppig ze allebei zijn. Dit levert vermakelijke en soms angstige momenten op. Angstig als je Jon in de kraal ziet staan wanneer Samson als een dolle om hem heen rent en onstuitbaar lijkt. De jonge Brandon Clay wekt ook ontzag doordat hij de moed niet opgeeft ondanks zijn angst voor paarden. Zaritsky maakt veel gebruik van instrumentale muziek om de beelden te ondersteunen waarin geen woord wordt gesproken. Daarnaast laat hij ook countryliedjes horen, wat uitstekend past in de sfeer die ‘The Wild Horse Redemption’ uitdraagt; die van de ongerepte, ontembare natuur van de Rocky Mountains, maar ook in het karakter van zowel het paard als gevangene.

Rustmomenten zijn vooral de prachtige beelden waarin je groepen mustangs ziet galopperen in de besneeuwde landschappen van Colorado. Je krijgt ontzag voor deze viervoeters, ze stralen zoveel bravoure en pit uit. ‘The Wild Horse Redemption’ laat een indrukwekkend verloop zien van de drie maanden waarin de gevangenen ieder op zijn eigen manier met hun problematiek om proberen te gaan door middel van het temmen van een mustang. Je leert ze elk redelijk goed kennen waardoor je je betrokken voelt en nieuwsgierig raakt naar hun verdere toekomst. Op papier klinkt het synopsis van ‘The Wild Horse Redemption’ wellicht zoetsappig, maar de uitwerking is dit allerminst. Zartisky toont een pure en sympathieke blik op het project van de gevangenis van Colorado. De negentig minuten van ‘The Wild Horse Redemption’ vliegen met rappe mustangschreden om. Liefhebbers van human interest en mooie natuurbeelden kunnen met Zartisky’s documentaire hun hart ophalen.

Ans Wijngaarden