The Woman in White (1997)

Regie: Tim Fywell | 125 minuten | thriller | Acteurs: Tara Fitzgerald, Justine Wadell, Simon Callow, Andrew Lincoln, Susan Vidler, John Standing, Adie Allen, Ian Richardson, James Wilby, Ann Bell, Annte Etchells, Timothy Carlton, Tony Spooner, Sean Gleeson, Kika Markham

‘The Woman in White’ is gebaseerd op het gelijknamige boek van Wilkie Collins uit 1860. In 2004 verscheen zelfs een musical van de hand van Andrew Lloyd Webber, om maar aan te tonen hoe populair het boek nog steeds is. Maar eerder, in 1997, verscheen deze BBC verfilming – geen serie ditmaal, maar een film. Net als de meeste BBC-producties weet ook ‘The Woman in White’ te bekoren. Dit Victoriaanse mysterie bestaat oorspronkelijk uit briefwisselingen, maar scenarioschrijver David Pirie heeft het mooi omgetoverd tot een verfilmbaar geheel. Door vele critici wordt ‘The Woman in White’ beschouwd als één van de eerste én beste sensatie-verhalen die ooit geschreven zijn. Geen wonder dus dat ook in deze tijd de mysterieuze witte vrouw nog steeds tot de verbeelding spreekt. Pirie heeft wel de nodige veranderingen aangebracht bij het herschrijven en de nadruk gelegd op het psychologische aspect, waardoor de plot afwijkt van het origineel. Verrassend genoeg is het niet echt storend. ‘The Woman in White’ is een spannende en intrigerende film op zichzelf: een Hitchcockiaanse benadering van Collins’ origineel.

De halfzussen Marian Fairlie (Tara Fitzgerald) en Laura Fairlie (Justine Wadell) wonen samen bij hun oom. Al lijken ze totaal niet op elkaar – Marian is harder en beschermend en bezit geen geld, terwijl Laura zachtaardig, steenrijk en vreselijk romantisch is – toch kunnen ze geen minuut zonder elkaar. Hun oom stelt Walter Hartright (Andrew Lincoln) aan om ze te doceren, en al snel beginnen Laura en Walter gevoelens voor elkaar te ontwikkelen. Maar helaas, Laura is al verloofd met Sir Percival Glyde (James Wilby), die een gevaarlijk geheim verbergt. Dan is er ook nog een witte dame die zich voornamelijk aan mannen laat zien en die Walter waarschuwt voor Sir Percival, die wordt bijgestaan door Count Fosco (Simon Callow). Het mag niet baten, Walter wordt vals beschuldigd weggestuurd en de zusjes staan er nu alleen voor.

Zoals vaker is de slechterik het meest fascinerend. Simon Callow is sluw en listig als Count Fosco, en hij weet het bloed onder je nagels vandaan te halen. Jammer dat Wilby als zijn handlanger tegenvalt en niet hetzelfde niveau weet te halen, waardoor het wat onovertuigend overkomt. Net als in het verhaal is ook in het echt Tara Fitzgerald gewaagd aan Simon Callow; ze zet een prachtige rol neer. Wadell is uitermate geschikt als de lieflijke Laura, al lijkt ze meer chemie te hebben met Fitzgerald dan met Andrew Lincoln.Al met al is dit gothic verhaal wel geschikt voor een avondje griezelen. Old style niet te vergeten: weinig bloed en horror, maar wel veel mysterie en suspense.

Tessa Obbens