The World Is Waiting for Us-Czeka Na Nas Swiat (2006)

Regie: Robert Krzempek | 95 minuten | komedie | Acteurs: Sebastian Pawlak, Bartosz Zukowski, Jadwiga Lesiak-Gizycka, Elzbetia Okupska, Cezary Zak, Jerzy Trela, Jerzy Lapinski, Henryk Golebiewski, Jerzy Matula, Jacek Braszczok, Lucja Burzynska, Beata Chren, Jacek Grondowy, Antoni Gryzik, Patrycja Hurlak

Piotr Novak is dertig maar parasiteert nog onbeschaamd op zijn moeders pensioentje. Op een dag heeft zij haar geld niet ontvangen, net voordat ze zelf drie weken naar een kuuroord gaat. Piotr staat voor de opgave om de komende weken op eigen benen te gaan staan. Hoe komt hij aan geld en eten? En zit de boze buitenwereld wel op Piotr te wachten?

Om maar meteen de laatste vraag te beantwoorden: nee. Niemand zit op Piotr te wachten, en dat is niet zo gek ook. Piotr is namelijk lui. Aartslui. Geen werkervaring, geen opleiding. Hij heeft simpelweg nog nooit iets gedaan. En net als er al zoveel mensen werkloos zijn en de economische en politieke situatie in Polen weinig hoopgevend is voor de ‘gewone man’, moet Piotr aan werk en inkomen zien te komen.

In ‘The World Is Waiting for Us’ zien we Piotr verschillende halfslachtige pogingen doen om geld bij elkaar te krijgen, en er wordt niks te veel verklapt door te zeggen dat natuurlijk al die pogingen jammerlijk mislukken. Het leidt wel tot droogkomische en soms ook hilarische situaties. Zoals het moment dat Piotr met zijn al even luie vriend Sproket heeft bedacht dat ze een dikke (en dus rijke) buurvrouw kunnen verleiden. Eigenlijk is het vooral een idee van Sproket, en mag Piotr het uitvoeren, maar op het moment dat de broodmagere Piotr in het bed ligt van de buuf, laten alle lichaamsfuncties het bij hem afweten…Piotrs zoektocht naar geld en eten leidt hem langs ontmoetingen met allerlei verschillende types: van een rijke vent die op doktersadvies zijn bourgondische maaltijden niet doorslikt maar alleen kauwt en uitspuugt, tot elkaar hevig beconcurrerende zwervers en bedelaars. De enkele keer dat Piotr wel wat geld heeft verdiend bij meestal nogal louche werkgevers, wordt hij steeds weer door hetzelfde duo van zijn geld beroofd.

Ondertussen laat hij aan moederlief over de telefoon weten dat alles geweldig gaat, en dat hij een droombaan heeft gevonden. De werkelijkheid is dat hij al zo ver heen is dat hij beschimmeld brood eet, en dat zijn al geringe zelfbeeld in gestaag tempo ineen schrompelt tot een miezerig hoopje mens. Dit alles levert een redelijk grappige film op met een maatschappijkritische ondertoon. Hoewel het eigenlijk alleen maar triestheid is wat de klok slaat, wordt alles op zo’n manier gepresenteerd dat je alle ellende met een glimlach bekijkt. Dat is ook wel de bedoeling, en het maakt van ‘The World Is Waiting for Us’ een licht verteerbare film, maar eigenlijk is het natuurlijk wel erg cynisch. Zelfs de uiteindelijke ‘verlichting’ van Piotr heeft die cynische ondertoon.

Uiteindelijk werkt dat ook een beetje tegen deze film. Hoewel het niet de bedoeling zal zijn geweest om met deze film een ‘onuitwisbare’ indruk op de kijker achter te laten (de toon is er te licht en te droogkomisch voor), is het toch wel jammer dat een film met armoede als thema zo nietszeggend en cynisch wordt verbeeld. Het gevolg is dat ‘The World Is Waiting for Us’ voor het moment een aardige film is, maar dat alles weer vergeten is als de film klaar is. De humor is kwalitatief gezien uiteindelijk ook niet constant en goed genoeg om de film alsnog te redden. Piotrs voorkomen en de soms bizarre situaties zijn potentieel grappig, maar het komt er vaak onvoldoende uit. Een typische film van ‘het ene oog in en het andere oog er weer uit’ dus. En dat is toch altijd een beetje zonde van je tijd. Of is dat ook weer te cynisch?

Daniël Brandsema