The World’s End (2013)

Regie: Edgar Wright | 109 minuten | actie, komedie, science fiction | Acteurs: Simon Pegg, Nick Frost, Martin Freeman, Paddy Considine, Eddie Marsan, Rosamund Pike, Thomas Law, Zachary Bailess, Jasper Levine, James Tarpey, Luke Bromley, Michael Smiley, Samantha White, Rose Reynolds, Richard Hadfield, Rafe Spall, Flora Slorach, Pierce Brosnan

“De beste avonden uit zijn meestal degene waar je het minste van verwacht”. En zo is de toon gezet voor ‘The World’s End’. Het trio Edgar Wright, Simon Pegg en Nick Frost zijn terug voor het laatste deel van hun zogenoemde “cornetto” trilogie aan films. Voor zowel ‘Shaun of the Dead’ als ‘Hot Fuzz’ en nu dan ‘The World’s End’ nemen Simon Pegg en Nick Frost het scenario en hoofdrollen voor hun rekening terwijl Edgar Wright de honneurs waarneemt op de regisseursstoel.

In eerste instantie was het nog maar de vraag of ‘The World’s End’ wel in de Nederlandse bioscopen te zien zou zijn. Maar een hardnekkige campagne van fans en cinefielen heeft de distributeur overstag doen gaan. Nu maar hopen dat al het campagne voeren de moeite waard was.

Ruim twintig jaar geleden probeerden Gary King (Simon Pegg) met zijn vriendengroep “The Golden Mile” te veroveren. Het betreft hier een kroegentocht van twaalf kroegen in hun thuisstad Newton Haven. Door jeugdige overmoed hebben ze hem niet afgemaakt maar dit geldt nog wel als de beste avond van Gary’s leven. Hij is nu bijna veertig en hij heeft nog steeds niet veel van zijn leven weten te maken. En het zit hem eigenlijk ook nog steeds dwars dat ze “The Golden Mile” toentertijd niet hebben kunnen voltooien.

Gary wil de beste avond uit van zijn leven overtreffen door dit keer wel “The Golden Mile” te veroveren en wel met dezelfde vrienden van toen, ook al heeft hij ze al jaren niet meer gezien. Peter (Eddie Marsan), Oliver alias “O-man” (Martin Freeman), Steven (Paddy Considine) en Andy (Nick Frost) worden allen overtuigd door Gary om mee te gaan. Geen van allen wonen ze nog in Newton Haven dus het is voor allen een interessante thuiskomst. Gedurende de kroegentocht komen ze erachter dat Newton Haven toch niet meer het suffe slaapstadje is waar ze zijn opgegroeid.

Fans van de vorige films worden hier op hun wenken bediend. Ook ‘The World’s End’ zit boordevol Engelse humor waarbij de beste grappen vaak worden gemaakt tussen neus en lippen door. Na zombiefilms en actiefilms wordt dit keer inspiratie gehaald uit oude films zoals ‘Invasion of the Bodysnatchers’. Maar ook nu geldt dit als achtergrond van het verhaal en staat de vriendschap centraal. De hang naar het verleden en nostalgie zijn ook bepalende verhaalelementen en laten goed zien dat niet altijd slim is. De gehele cast is perfect op elkaar ingespeeld en het lijkt een beetje op “the best of British”, hier geen klachten.

Als er een prijs was voor een van de grappigste vechtscènes van het jaar dan zou ‘The World’s End’ toch wel in aanmerking komen. Hoe Nick Frost op een gegeven moment tekeer gaat met een aantal barkrukken is bijna niet te filmen. Ook sommige slapstickscènes werken enorm op de lachspieren. Het einde is wat uitgerekt en kan onnatuurlijk aanvoelen maar de rit daar naartoe maakt dit meer dan goed.

‘The World’s End’ is al het campagnevoeren meer dan waard gebleken. Voor sommigen leunt de film misschien teveel op Britse humor en kan het allemaal te absurdistisch overkomen. Maar niets anders dan lof voor de drie-eenheid van Wright, Pegg en Frost. Ook hier hebben ze met ‘The World’s End’ weer een leuke, originele film weten neer te zetten. Misschien kunnen de Nederlandse fans de heren ook nog overtuigen om een vierde uitje te overwegen.

Scott van der Winden

Waardering: 4

Bioscooprelease: 14 november 2013
DVD- en blu-ray-release: 5 maart 2014