The Yards (2000)

Regie: James Gray | 115 minuten | drama, misdaad, thriller | Acteurs: Mark Wahlberg, Joaquin Phoenix, Charlize Theron, James Caan, Ellen Burstyn, Faye Dunaway, Steve Lawrence, Andrew Davoli, Tony Musante, Victor Argo, Tomas Milian, Robert Montano, Victor Arnold, Chad Aaron, Louis Guss

Misdaad- en maffiafilms doen het altijd goed bij het grote publiek. De gewone mens heeft een ietwat romantisch beeld van het gangsterleven waarin thema’s als familie, trouw, eer, wraak en extreem geweld een grote rol spelen. De “Italiaanse” gangsterfilms zoals de ‘Godfather’-trilogie en ‘Goodfellas’ en ‘Casino’ versterken dit beeld alleen maar. ‘The Yards’ wordt ook een maffiafilm in de klassieke zin van het woord genoemd, maar wijkt qua stijl en sfeer toch behoorlijk af van Coppola’s en Scorsese’s meesterwerken.

Leo Handler (Mark Wahlberg) is net vrijgelaten uit de gevangenis en gaat terug naar New York, terug naar zijn familie. Hij wil zonder problemen zo snel mogelijk aan het werk gaan en zijn leven de juiste richting mee geven. Zijn nichtje Erica (Charlize Theron) heeft inmiddels een relatie met Leo’s oude kameraad Willie (Joaquin Phoenix). Leo kan aan de slag bij het bedrijf van zijn oom Frank (James Caan) waar ook Willie werkt. Dit bedrijf houdt zich bezig met onderhoud aan de treinen en rails van het New Yorkse metrostelsel. Leo komt er al gauw achter dat de manier van zakendoen niet helemaal correct is. Ambtenaren worden omgekocht en treinen worden gesaboteerd om zo ten gunste van de concurrent vette contracten in de wacht te slepen. Voordat Leo het weet bevindt hij zich weer in het criminele milieu en het duurt niet lang en er valt een dode en Leo wordt als schuldige aangewezen. Hij moet vluchten, niet alleen voor de politie, maar ook voor zijn eigen familie.

‘The Yards’ probeert een deel van de zweem van romantiek die rond het gangsterleven hangt weg te nemen door de hoofdpersonen af te schilderen als normale mensen van eenvoudige komaf die proberen een bedrijf te runnen en dat er dan hier en daar wat gesjoemeld moet worden, wordt als normaal ervaren. De makers zijn redelijk geslaagd in die opzet: ‘The Yards’ is een behoorlijk grimmige en duistere film met een intrigerend verhaal. Helaas is de uitwerking niet altijd helemaal geslaagd te noemen. Het begin is veelbelovend, maar op een gegeven moment zakt het verhaal toch behoorlijk in elkaar. Het script is sterk, technisch goed geschreven, alleen de traagheid zorgt ervoor dat de spanningsboog steeds slapper en slapper wordt.

‘The Yards’ is een film over familiebanden, vertrouwen, verraad, wraak en uiteraard over macht en geld. Centraal in dit verhaal staat dan ook nog de verstikkende zuiging die een (maffia)familie op iemand kan hebben en wat voor gevolgen dit kan hebben voor de verhoudingen binnen de familie.

De patriarch van de familie wordt op prima wijze vertolkt door James Caan, ook Joaquin Phoenix is goed als de gluiperige Willie. Mark Wahlberg is een uitstekend acteur, denk aan ‘Boogie Nights’ en ‘The Departed’, maar in deze film lijkt het wel alsof hij niet helemaal op zijn plek is. Charlize Theron is ook niet op haar best, ze doet voornamelijk waar ze goed in is, namelijk huilen en mooi zijn. Het lijkt wel of zij de belichaming is van het ontbreken van de dynamiek in deze film. ‘The Godfather’-trilogie verheerlijkte misdaad, ‘The Yards’ geeft een duisterder beeld, maar komt ondanks een sterk script, mooie fotografie en redelijk tot goed acteerwerk toch niet helemaal uit de verf.

Hendrik Dijkhuis

Waardering: 3

Bioscooprelease: 7 juni 2001