Then Came You (2018)

Recensie Then Came You CinemagazineRegie: Peter Hutchings | 98 minuten | avontuur, komedie | Acteurs: Asa Butterfield, Maisie Williams, Nina Dobrev, Ken Jeong, Tyler Hoechlin, David Koechner, Peyton List, Tituss Burgess, Sonya Walger, Margot Bingham, Colin Moss, Briana Venskus, Ron Simons, Angel Valle Jr., L. Steven Taylor, Francesca Noel, Ann Osmond

Ze mogen zich dan graag groot houden en stoer praten, tieners laten zich maar wat graag onderdompelen in tragedie. Dat is wel te zien aan het aanbod young adult-boeken die ook de zwaardere kanten van het leven belichten. Ook films rond jongeren gaan lang niet altijd meer alleen over kalverliefdes, onzekerheid en puberproblematiek. Neem alleen al de boekverfilmingen ‘The Fault in Our Stars’ (2014) en ‘Me and Earl and the Dying Girl’ (2015), waarin de hoofdrolspelers al op jonge leeftijd geconfronteerd worden met hun eigen sterfelijkheid. In dit subgenre – want zo mogen we het inmiddels wel noemen – past ook ‘Then Came You’ (2018), een door Peter Hutchings geregisseerd romantisch tienerdrama waarin de hoofdrollen gespeeld worden door Asa Butterfield, Maisie Williams en Nina Dobrev. In tegenstelling tot ‘The Fault in Our Stars’ en ‘Me and Earl and the Dying Girl’ ligt er bij deze film geen bestseller aan de basis maar is het verhaal volledig ontsproten uit de pen van Fergal Rock, een weliswaar talentvolle maar tevens relatief onervaren Ierse filmmaker en scenarist die hiermee zijn speelfilmdebuut maakt. Hutchings maakte eerder de geflopte highschoolkomedie ‘Cool Girls’ (2017), die aan deze kant van de oceaan maar weinig aandacht trok.

Het is meteen aan het begin al duidelijk: Skye (Maisie Williams), een van oorsprong Brits meisje van zeventien dat al een aantal jaar in de VS woont, heeft niet lang meer te leven. En dat terwijl ze nog zo vol levenslust zit. Voor de drie jaar oudere Calvin (Asa Butterfield) geldt eigenlijk het omgekeerde: Na flink wat tegenslagen valt het leven hem zwaar en bij elk pijntje dat hij voelt vreest hij dat zijn einde is genaderd. Zijn arts zit zo met zijn hypochondrie in zijn maag, dat hij hem maar naar een lotgenotengroep voor mensen met kanker stuurt, in de hoop dat de jongen tot inkeer komt. Het is zo’n praatgroep dat Skye en Calvin elkaar leren kennen. Hij moet aanvankelijk niets hebben van de springerige, losbandige Skye, maar zij ziet in hem de ideale partner in crime om haar bucket list mee tot uitvoering te brengen. Hij laat zich overhalen en tijdens de avonturen door ontstaat een diepe vriendschap tussen de twee. In de meeste van dit soort films ontluikt er dan ook een romance tussen de twee hoofdrolspelers, maar ‘Then Came You’ kiest een andere route. Calvin, die na een mislukt jaar op de universiteit een baantje als bagagevervoerder op de luchthaven heeft aangenomen, onthult aan Skye dat hij heimelijk verliefd is op de veel oudere, bloedmooie stewardess Izzy (Nina Dobrev) maar te verlegen is om haar aan te spreken, laat staan mee uit te vragen. Skye besluit hem als een ‘postmoderne cupido’ zoals ze het zelf noemt een handje te helpen en contact te leggen met Izzy. Zij is in de veronderstelling dat Calvin net als Skye terminaal ziek is en papt met hem aan. Maar is dat uit medelijden of omdat ze hem echt leuk vindt? En wat gebeurt er als de waarheid uitkomt?

‘Then Came You’ steekt er de draak mee, maar eigenlijk is het natuurlijk wrang: als je ernstig ziek bent, dan hebben de mensen zo veel medelijden met je dat je overal mee wegkomt. Skye en Calvin worden betrapt bij winkeldiefstal (stond op de bucketlist), maar worden niet bestraft. Sterker nog, de twee dienstdoende agenten (Ken Jeong, die patent heeft op dit soort flauwe rollen, en Briana Venskus) geven hen vrije toegang tot het politiebureau en laten de twee tieners voor de lol een leugendetectortest doen en een paar uur achter de tralies zitten. Lekker geloofwaardig, maar niet heus. Zo lijkt het bijna een feestje als je terminaal ziek bent, maar dat is het natuurlijk verre van. In plaats van het vizier te richten op de fascinerend tegenstrijdige Skye, ligt de focus in ‘Then Came You’ om onverklaarbare redenen op de saaie Calvin, die in het verleden heus wel heftige zaken voor de kiezen heeft gekregen maar nu vooral zwelgt in onzekerheid en zelfmedelijden. Asa Butterfield wordt vaker getypecast in dit soort rollen, als de muizige tiener die nog tot ontluiking moet komen. Calvins romance met Izzy is niet alleen moeilijk voor te stellen, maar leidt ook nog eens enorm af van waar het ons echt om gaat: de vriendschap die hij ontwikkelt met Skye. Daarin voelen we de tederheid, liefde en integriteit. Met Williams heeft Butterfield ook nog eens een geweldige chemie. En dat er dan geen romance uit voortvloeit is alleen maar te prijzen. Maar het is jammer dat Skye op een bepaald moment een ondergeschikte rol lijkt te hebben, omdat alle aandacht uitgaat naar een ongeloofwaardige en misplaatste romance.

Want niet alleen is haar personage het meest interessant, Williams speelt haar rol ook nog eens met verve en spat van het scherm. De jonge actrice die bekend werd dankzij ‘Game of Thrones’ heeft veel meer in haar mars dan we tot nu toe van haar gezien hebben. Zodra zij in beeld komt, leeft de film op. We zien achter al die levenslust wel degelijk ook kwetsbaarheid en angst verscholen, die ze pas laat zien als ze volledig zichzelf durft te zijn. Op die momenten toont ‘Then Came You’ wat er mogelijk was geweest als de schrijver niet was gezwicht voor die romance die er bij de haren bijgesleept moest worden, maar zich uitsluitend gefocust had op de kracht van de vriendschap tussen een terminale levensgenieter en een gezonde hypochonder. Met de bruisende Maisie Williams en haar overtuigende chemie met Asa Butterfield was dat meer dan genoeg geweest.

Patricia Smagge

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 30 mei 2019
DVD- en blu-ray-release: 29 november 2019