Thieves and Robbers – Cane e gatto (1983)

Regie: Bruno Corbucci | 101 minuten | actie, komedie | Acteurs: Marc Lawrence, Tomas Milian, Billy Garrigues, Dan Fitzgerald, Bud Spencer, Joan Call, Raymond Forchion, Margherita Fumero, Don Sebastian, Darcy Shean, Christine Troples, Cristina Trotter    

Bud Spencer is zowel een zegen als een vloek. De acteur speelt al decennia lang dezelfde rol in dezelfde soort films. Zo ook in ‘Thieves and Robbers’ waarin de kamerbrede bruut opnieuw een norse diender met een gouden hart vertolkt. Erg gemakzuchtig misschien, maar tegelijkertijd ook aandoenlijk. Spencer is geen groots acteur, maar dat beseft hij zelf ook. Vandaar dat hij niet pretendeert meer te zijn dan een klappenverkopende knuffelbeer. Iets meer variatie had ‘m echter geen kwaad gedaan.

In ‘Thieves and Robbers’ speelt Bud detective Parker. De lobbes moet moeizaam toezien hoe de gluiperige kruimeldief Tony Roma zijn vakantie vergalt. Tot overmaat van ramp heeft de maffia het op de schurk voorzien. Om een bloedbad te voorkomen, neemt Parker de domme dief onder zijn hoede. En passant hoekt de detective opdringerige maffioso neer met vlakke hand. Het oeuvre van Spencer is makkelijk te beschrijven: slapstickhumor gecombineerd met onschuldig geweld dat er zo nep uitziet dat zelfs de meest verstokte pacifist er geen aanstoot aan kan nemen. Bud mept schurken met gebalde vuist op het hoofd neer en kan met vlakke hand complete legers wegvagen.

Leuk om een keertje te zien, maar als je één Spencer-vehikel hebt gezien ken je ze allemaal. Variatie is niet te bespeuren in het oeuvre van de gezellige geweldenaar. De term ‘copy paste’ lijkt wel door Spencer uitgevonden te zijn.  Je kunt veilig vaststellen dat fans van Bud nooit teleurgesteld worden door hun held. Je weet precies wat je mag verwachten en krijgt dat ook.

Voor spanning of vernieuwing hoef je ‘Thieves and Robbers’ niet te bekijken. Cinefiele fijnproevers kunnen ook deze Spencer gerust vergeten. Ben je meer een Mckijker dan zal het smakelijke, maar niet voedzame Spencer-menu je best bevallen. Kijk alleen niet teveel achter elkaar, want dan valt op hoe leeg het menu eigenlijk is. De honger gaat niet weg.

Frank v.d. Ven