Thin Ice – The Convincer (2011)

Regie: Jill Sprecher | 93 minuten | komedie, misdaad, drama | Acteurs: Greg Kinnear, Alan Arkin, Lea Thompson, Bob Balaban, Billy Crudup, Mike Hagerty, Chris Carlson, Michelle Hutchison, James Detmar, Michelle Arthur, Peter Thoemke, Michael Paul Levn, David Harbour, Peter Moore, Alec George, Terry Hempleman

‘Thin Ice’ gaat over verzekeringsagent Mickey Prohaska (Greg Kinnear). Op een conventie raakt hij aardig wat geld kwijt: eerst door het te vergokken en vervolgens door zichzelf in te laten met een onbetrouwbare vrouw die zijn creditcard pikt. In het hotel ontmoet hij de goedmoedige Bob Egan. Hij besluit deze man voor zijn karretje te spannen en biedt hem een baan aan. Van Bob pikt hij de klant Gorvy (Alan Arkin), aan wie hij in eerste instantie verzekeringen wilt verkopen, maar Gorvy blijkt onverwachts een viool in huis te hebben die veel waard is. Mickey ziet zijn kans schoon en probeert de man deze viool afhandig te maken. Door een samenloop van omstandigheden komt hij echter vreselijk in de problemen en wordt hij gechanteerd door de onevenwichtige slotenmaker Randy (Billy Crudup). De situatie waar Mickey in zit gaat van kwaad tot erger en je vraagt je af of het ooit nog goed gaat komen.

‘Thin Ice’ is een nogal onevenwichtige film. Eerst heb je als kijker geen idee waar het heen gaat met het verhaal, om het vervolgens binnen een paar minuten allemaal letterlijk uitgelegd te krijgen. Het is net alsof de tijd ineens op was.

Waar het idee van de film op papier grappig en origineel is en waarschijnlijk ook net zo goed een hele bijzondere film had kunnen opleveren, werkt het gewoon niet helemaal. Het acteerwerk van grote acteurs als Alan Arkin, Billy Crudup en Greg Kinnear is prima, daar ligt het niet aan, maar de personages komen allemaal niet echt goed uit de verf en dat wordt veroorzaakt door de manier waarop het verhaal verteld wordt. ‘Thin Ice’ rolt van het ene in het andere uiterste en laat daarom de kijker uiteindelijk verbaasd achter, maar niet op een goede manier.

Sylvia Bakker

Waardering: 2

DVD- en blu-ray-release: 3 juli 2013