Think Like a Man (2012)

Regie: Tim Story | 122 minuten | komedie, romantiek | Acteurs: Michael Ealy, Jerry Ferrara, Meagan Good, Regina Hall, Kevin Hart, Taraji P. Henson, Terrence Jenkins, Jenifer Lewis, Romany Malco, Gary Owen, Gabrielle Union, La La Anthony, Chris Brown, Wendy Williams, Sherri Shepherd, Caleel Harris, Arielle Kebbel, Steve Harvey, J. Anthony Brown, Thomas Miles, Sharon Brathwaite-Sanders, Tony Rock

Naar eigen zeggen wilde auteur Steve Harvey met zijn ‘Act Like a Lady, Think Like a Man’ vrouwen ‘machtigen met een kijkje in de gedachte van een man’. Het doel van zijn boek, dat in 2009 verscheen, is dus om vrouwen te laten inzien hoe een man denkt op het gebied van vrouwen, liefde en relaties. Dat klinkt heel leuk, maar in de romantische komedie ‘Think Like a Man’, die op ditzelfde boek gebaseerd is, blijkt dat dit boek voor de dames misschien een enorme verrijking is, maar dat het voor de mannen het leven er een stuk gecompliceerder op maakt.

De mannen in ‘Think Like a Man’ zijn stuk voor stuk in een bepaalde categorie ingedeeld. Zo is daar mamakind Michael (Terrence Jenkins), wiens leven op zijn dertigste nog steeds door zijn moeder gedomineerd wordt. Of de dromer Dominic (Michael Ealy), die maar geen keuze kan maken op welk gebied dan ook en vooral zijn dromen wil najagen. En natuurlijk is er ook de player, Zeke (Romany Malco), de man die niks van relaties moet hebben en vooral zoveel mogelijk vrouwen wil scoren. Eigenlijk hebben de verschillende mannen in ‘Think Like a Man’ niet zoveel te klagen op het gebied van vrouwen. Pas wanneer de dames met dank aan het boek van Steve Harvey de tactieken van de mannen doorgronden, wordt het problematisch. Om zichzelf te verdedigen moeten de heren in de tegenaanval. Dit doen ze door zelf dit boek te kopen en de dames hierdoor elke keer net een stap voor te zijn, waardoor de strijd tussen de verschillende seksen kan beginnen.

Deze strijd wil jammer genoeg geen moment echt losbarsten. Sommige van de mannen hebben al een relatie en zien deze in rook opgaan, anderen zijn net aan het daten en merken dat de vrouwen een stuk moeilijker te versieren zijn dan ze gewend waren. Ineens worden ze lastig gevallen met vragen als ‘wat is je plan voor de korte termijn’ of ‘wat hoop je over vijf jaar bereikt te hebben’. Echt leuke taferelen levert het helaas niet op en de film lijkt zich in een vicieuze cirkel af te spelen. Het ene moment zijn de vrouwen aan de winnende hand, vervolgens de mannen weer en zo kabbelt ‘Think Like a Man’ maar voort op weg naar een bijzonder clichématig en mierzoet einde zonder onderweg hiernaartoe te spetteren.

Bij vlagen is ‘Think Like a Man’ als komedie nog redelijk geslaagd. Zoals wanneer Michael zijn vlam Candace (Regina Hall) aan zijn moeder voorstelt en dit op een drama uitloopt. Of Zeke die door zijn nieuwe geliefde Mya (Meagan Good) aan de ’90 dagen regel’ wordt onderworpen (pas na 90 dagen daten voor het eerst seks). Het is echter niet genoeg om de aandacht de volle twee uur lang vast te houden. Met name door deze lange speelduur en het gezapige karakter van de film is ‘Think Like a Man’ het net niet geworden. Het eindresultaat is een romantische komedie die niet romantisch genoeg is en waarin ook te weinig te lachen valt.

Martijn Scheepers

Waardering: 2.5

DVD- en blu-ray-release: 6 februari 2013