This Is My Land (2006)

Regie: Ben Rivers | 14 minuten | korte film, documentaire | Met: Jake Williams

Jake Williams woont op het ruige platteland van Schotland en leeft daar als een kluizenaar met zijn kat en pony. Uitgebreid laat hij je zien hoe en waar hij leeft, maar er wordt bijna niet gesproken. Wel zingt Jake op een gegeven moment een liedje en speelt hij op een soort banjo. Aan Jake is geen Idol verloren gegaan, maar hij heeft authenticiteit en geneert zich niet. Jake is het type man die je verwacht in het programma Showtime of De Stoel. Bijzonder dus.

Ben Rivers heeft de kluizenaar gefilmd. Rivers heeft alleen maar korte films gemaakt, op het IFFR 2007 kun je er vier van hem zien. Naast ‘This Is My Land’ ook ‘Astika’, ‘The Hyrcynium Wood’ en ‘The Coming Race’. Ook ‘Astika’ gaat over een loner en zijn leven. de andere twee korte films gaan over de mysterieuze en raadselachtige dingen die mensen kunnen doen.  De films van Rivers zijn uit de hand geschoten en dat maakt ook ‘This Is My Land’ onrustig om naar te kijken, ondanks dat er helemaal niets gebeurt. Je ziet wel prachtige beelden van besneeuwde landschappen, een kat die in de sneeuw speelt en een pony die er in ligt te rollen.

Deze korte folkfilm doet mee aan Short: As Long as it Takes en is genomineerd voor de Tiger Awards Competitie voor Korte Films.

Miranda van der Hoek

Waardering: 3

Speciale vertoning: IFFR 2007