Thomas – Gli amici di Gesù – Tommaso (2001)

Regie: Raffaele Mertes | 91 minuten | biografie, drama, geschiedenis | Acteurs: Ricky Tognazzi, Maria Grazia Cucinotta, Mehmet Gunsur, Mathias Herrmann, Hannes Jaenicke, Enrica Maria Modugno, Danny Quin, Mathieu Carrière, Manfred Zapatka    

De Italiaanse regisseur Raffaele Mertes heeft een aantal jaar geleden een verhalenbundel van televisiefilms gemaakt over de mensen die een belangrijke rol in het leven van Jezus Christus hebben gespeeld. Deze bundel, ‘De Bijbel’ – of ‘Amici di Gesù’ (Vrienden van Jezus), vertelt de verhalen van de trouwe aanhangster Maria Magdalena, timmerman Jozef van Nazareth, verrader Judas en de ongelovige Thomas.  De laatste is een trouwe vriend en aanhanger van Jezus en kan moeilijk geloven dat deze gekruisigd is. Nadat Jezus in de tombe van Jozef van Arimathea is gelegd, vecht Thomas ervoor om het lichaam van zijn dierbare vriend mee te mogen nemen en hem te begraven in Galilea, waar hij geboren is.

De film toont niet alleen de strijd van Thomas tegen de Romeinen, maar ook de strijd die hij met zichzelf aangaat: of hij de rest van de discipelen moet geloven wanneer zij zeggen dat Jezus is opgestaan en dat zij hem hebben gezien.  De film toont mooie landschappen en prachtige decors, zoals de tempel in Jeruzalem. De Bijbelse dorpjes en huizen zien er primitief uit waardoor de film authentiek aandoet en ook de kostuums dragen bij aan de geloofwaardigheid van de film. Acteur Ricky Tognazzi, die de hoofdrol voor zijn rekening neemt, doet het goed als ‘ongelovige’ discipel Thomas. Deze Italiaanse acteur weet zijn pijn en innerlijke strijd goed over te brengen; vooral de scène waarbij Jezus voor hem verschijnt en Thomas Jezus smeekt hem te vergeven is erg goed gespeeld.

Wat leuk is, is dat er ook aandacht wordt besteed aan het karakter van Maria Magdalena, een rol die wordt gespeeld door de beeldschone Italiaanse actrice Maria Grazia Cucinotta. De film gaat er verder niet op in of zij wel of niet iets meer is dan alleen een trouwe aanhangster van Jezus Christus – voor dit soort interessante theorieën kan de kijker prima terecht bij dé kaskraker van 2006, ‘The Da Vinci Code’.  Al met al leveren de acteurs in ‘Thomas’ redelijk goede en overtuigende acteerprestaties. De film is soms een beetje langdradig, maar de authenticiteit, acteurs en mooie muziek compenseren dat goed. Al met al, een film die prima in de collectie van de liefhebber van Bijbelverfilmingen past.

Daphna Berger