THOR: De legende van Walhalla – Hetjur Valhallar – Þór (2011)

Regie: Óskar Jónasson, Toby Genkel, Gunnar Karlsson | 83 minuten | animatie | Nederlandse stemmencast: Jandino Asporaat, Patty Brard, Vajèn van den Bosch, Veerle Dobbelaere, Warre Borgmans

Mensenmagie blijkt nog wel het gevaarlijkst te zijn voor de goden, want van de emoties van de mens weten zij niets af, maar ze kunnen er wel mee betoverd worden. De godin Hel heeft het in ‘THOR: De legende van Walhalla’ gemunt op de mensen, en vooral op Thor, de zoon van haar vijand Odin. Zij moet dus oppassen voor de mensen, die zo onschuldig lijken. Alle magische wezens komen voorbij in deze film, maar de pratende hamer is toch het bijzonderst.

Thor wilde namelijk geen ijzersmid meer zijn, dus hij vroeg zijn pa om een teken. Per ongeluk gooide Odin op dat moment de magische hamer uit het Walhalla, de godenstad, zo door het dak van het huisje van Thor en zijn moeder. Thor nam dit op als teken, en in zijn puberale overmoed trok hij ten strijde tegen het reuzenleger van heerseres van de onderwereld, Hel. Dit alles om zijn dorpsgenoten te redden, en vooral zijn vriendinnetje terug te halen. Zijn dorp is namelijk van de kaart geveegd door de reuzen, en alle inwoners zijn gevangen genomen. De ijskoningin van de onderwereld heeft krachten waarmee ze iedereen in ijs kan veranderen, zodat ze niet kunnen ontsnappen. In zijn eentje redt de held Thor het toch niet om iedereen te redden, en hij werkt zich in ernstige problemen. Hier moet hij zich met behulp van de hamer die bliksem schiet uit zien te redden, die hij eerst nog even terug moet zien te winnen.

‘THOR: De legende van Walhalla’ zit vol met kleine grapjes, voor kinderen maar ook voor ouders. De oudere kijkers zullen zich ook wel klein voelen, want alle teksten die in beeld komen, de bewegwijzering bijvoorbeeld, zijn in stijl van de oude Vikingen, namelijk in runen! Onmogelijk om die te ontcijferen, net als kinderen die nog niet kunnen lezen. ‘THOR: De legende van Walhalla’ is namelijk gebaseerd op de oeroude vertellingen van de Vikingen, alhoewel die vast niet hebben verzonnen dat de koks van de goden Franse monsieurs zijn. Of dat de reuzen scheten laten in het vuur, en bang zijn voor oma’s met rollators (of de vikingen überhaupt rollators zouden hebben bedacht, valt te betwijfelen).

De 3D-effecten zijn subtiel verwerkt, en af en toe is het weer wegduiken geblazen als er een hamer op de camera afkomt. ‘THOR: De legende van Walhalla’  is een komische film, met een aardig verhaal, dat eens een keer niet over de bekende mythologie gaat. Het leert ons over de onbekendere legendes; straks weet u ook over hoe Donderdag aan zijn naam komt.

Mirte Brethouwer

Waardering: 3

Bioscooprelease: 2 augustus 2012
DVD- en blu-ray-release: 20 november 2012