Thor: Ragnarok (2017)
Regie: Taika Waititi | 130 minuten | actie, avontuur, science fiction | Acteurs: Chris Hemsworth, Tom Hiddleston, Cate Blanchett, Idris Elba, Jeff Goldblum, Tessa Thompson, Karl Urban, Mark Ruffalo, Anthony Hopkins, Benedict Cumberbatch, Taika Waititi, Rachel House, Clancy Brown, Tadanobu Asano, Ray Stevenson, Zachary Levi, Georgia Blizzard, Amali Golden, Charlotte Nicdao
Dat de vertaling van Marvel-comics over superhelden en al hun strijdlustige belevenissen naar het grote scherm een ware succesformule blijkt te zijn, valt niet te ontkennen. De komst van geslaagde stripverfilmingen maakt dat (vooral) fans reikhalzend uitkijken naar een volgende productie van Marvel. Het publiek heeft inmiddels kennis kunnen maken met een reeks aan superhelden die individueel – maar ook gezamenlijk in ‘The Avengers’ (2012) en ‘Avengers: Age of Ultron’ (2015) – demonstreren welke kenmerkende krachten zij beheersen.
Zo ook superheld Thor (Chris Hemsworth). Zoon van Odin. God van de donder. Fervent hamergooier. Ontnomen van zijn krachten en verbannen naar aarde in ‘Thor’ (2011) en strijder tegen het duistere kwaad Malekith in ‘Thor: The Dark World’ (2013). Na Kenneth Branagh en Alan Taylor wordt het regiestokje overgedragen aan Taika Waititi. Een gewaagde maar uitstekende keuze. De Nieuw-Zeelandse regisseur volgt de karakteristieke richtlijnen van Marvel maar durft tegelijkertijd zijn eigen, zogeheten Taika-stijl erop los te laten. Het resultaat is dat de derde film over Thor niet in herhaling valt maar juist de nodige mutaties met zich meebrengt.
Ditmaal neemt Thor het op tegen zijn extreem wraakzuchtige zuster Hela (Cate Blanchett), van wie hij het bestaan nooit afwist omdat vader Odin (Anthony Hopkins) dit al die tijd heeft verzwegen voor hem en zijn geadopteerde broer Loki (Tom Hiddleston). Maar nu de geliefde thuisbasis Asgard – of eigenlijk alles – in gevaar dreigt te komen met de gevreesde komst van Hela, heeft de Noorse God zich bedacht. De eerste ontmoeting tussen broers en zus gaat er alles behalve hartelijk aan toe en een kortstondig wormgatgevecht zorgt ervoor dat Thor zónder hamer vast komt te zitten op het futuristische Sakaar (de stortplaats der planeten), terwijl Hela het weelderige Asgard weet te bereiken.
Op Sakaar wordt Thor herenigd met Avenger-compagnon Hulk (Mark Ruffalo) wiens woede-uitbarstingen, onder andere als zijnde reuze-gladiator, heerlijk tot uiting komen. Alhoewel er een prima afwisseling plaatsvindt tussen de verschillende events, zijn de avonturen van Thor en anderen op Sakaar vermakelijker dan wat Hela, Godin van de dood, ondertussen allemaal te Asgard uitvreet. Als Thor en zijn bij elkaar gesprokkelde “Revengers” team op Star Wars-achtige wijze weten te ontsnappen aan de heerschappij van de excentrieke Grandmaster (fantastisch en speels vertolkt door de befaamde Jeff Goldblum), komen broer en zus uiteindelijk opnieuw oog in oog te staan.
In ‘Guardians of the Galaxy’ (2014) was het gebruik van humor een hit en dat werkt blijkbaar aanstekelijk want al vrij snel wordt duidelijk dat veelal gevatte grappen ook in ‘Thor: Ragnarok’ de boventoon voeren. Waititi weet deze geestigheid van begin tot eind aan te houden, grotendeels dankzij de komische uitvoering ervan door de sterrencast en ook de filmmaker himself weet zijn stem op amusante wijze in te zetten. Dit alles gaat (gelukkig) niet ten koste van de veelvuldige actiescènes. Hoewel sommige gevechten uitgebreider aan bod komen en beter zijn uitgewerkt dan enkel ander, biedt de muzikale inzet van onder andere Led Zeppelins toepasselijke Immigrant Song of de elektronische beats van Magic Sword uitkomst. De fantasievolle veldslagen worden hierdoor net van dat extraatje voorzien.
Om de echtheid van buitenaardse wezens intact te houden, had hier en daar iets meer aandacht besteed mogen worden aan het onvermijdelijke gebruik van CGI (special effects). Ragnarok betekent het einde van alles, maar zo serieus wordt dit inhoudelijk niet genomen. Wel ondergaat Thor in dit deel een serieuze transformatie: hij verliest niet alleen zijn magische boemeranghamer maar ook zijn lange blonde lokken moeten eraan geloven. Het geeft de superheld een stoerdere look en voor zijn hamer vindt hij een nóg krachtigere plaatsvervanger. Aan Cate Blanchett de eer om de eerste vrouwelijk schurk in een Marvelfilm te spelen en dat maakt ze waar. Als onverbiddelijke Hela weet ze in één (letterlijke) handomdraai haar haren te veranderen in een gitzwart gewei, wat haar vijandelijke uitstraling ten goede komt. Tom Hiddleston weet Loki wederom op slinkse wijze neer te zetten en Thessa Thompson straalt in haar rol als tipsy Valkyrie. Een aangename gastrol is weggelegd voor Benedict Cumberbatch met zijn kort maar krachtige optreden als Doctor Strange en ook de getrouwe cameo-verschijning van Stan Lee, één van de bedenkers van de Marvel-comics, is noemenswaardig.
Mark Ruffalo wist tijdens de wereldpremière van ‘Thor: Ragnarok’ de aandacht van duizenden fans te trekken. Hij had zijn telefoon opgeborgen maar zijn instagram livestream aan laten staan, waardoor volgers wat betreft geluid de eerste vijftien minuten van de film hebben meegekregen. Een onopzettelijke Hulkactie of misschien toch een briljante marketingstunt? Het heeft in ieder geval voor aardig wat belangstelling gezorgd. De combinatie tussen humor en actie maakt van de film een plezierig geheel om naar te kijken en in vergelijking met de vorige twee films, is de nieuwste Thor in veel opzichten “Marvelous”.
Maartje Hopmans
Waardering: 4
Bioscooprelease: 26 oktober 2017
DVD- en blu-ray-release (tevens 3D): 7 maart 2018