Thor – Tales of Asgard (2011)

Regie: Sam Liu | 74 minuten | actie, animatie, avontuur | Originele stemmencast: Matthew Wolf, Jay Brazeau, Chris Britton, Clancy Brown, Grey DeLisle, Paul Dobson, Brian Drummond, Rick Gomez, Jonathan Holmes

Op het moment dat ‘Thor’ goede zaken doet in de bioscoopzalen, smeedt Marvel het ijzer als het heet is en brengt het de animatiefilm ‘Thor: Tales of Asgard’ op de markt. Het gaat om een cartoon die direct op dvd is gezet. Tenenkrommend of tof?

‘Thor: Tales of Asgard’ is een prequel. De cartoon verhaalt over de jongensjaren van de Noorse dondergod. De arrogante zoon van Odin wil naam opbouwen en besluit om op zoek te gaan naar het zwaard van Surtur, een wapen met bijzondere krachten. Het zwaard kan vuur spuwen en geeft de eigenaar onmetelijke krachten. So far, so good. Helaas voor Thor ligt het wapen verbogen achter de vijandelijke linies. Samen met drie bevriende krijgers en halfbroer Loki gaat de blonde God op zoek naar het wapen. De ijsreuzen zijn niet zo gelukkig met Thor die ongevraagd hun thuisland binnendringt. De toch al gespannen verhouding tussen de goden en de ijsreuzen verslechtert. Het is oorlog.

Fans van Thor zullen deze tekenfilm wel aardig vinden. Verwacht echter geen spectaculaire animatie of flitsende gevechten, want dan ben je bij deze cartoon aan het verkeerde adres. De animatie is vrij sober en ziet er ook niet bijzonder indrukwekkend uit. Het kan er allemaal wel mee door, maar de simpele decors en de eenvoudig vormgegeven personages zijn vrij doorsnee. Marvel heeft in het verleden beter gepresteerd met de tekenfilms rond Iron Man, Doctor Strange en The Avengers. Ook de soundtrack is niet noemenswaardig.

De stemacteurs leveren dan wel weer goed werk af. De casting is goed gelukt en de jonge Thor praat met veel bravoure en arrogantie. Loki klinkt dan weer een tikkie onzeker. Het klopt allemaal. Er is geen gebruik gemaakt van de cast van de speelfilm, maar dat stoort geen moment. De montage is ook overtuigend. De compacte speelduur zorgt ervoor dat de film nergens inkakt. Ook het verhaal zit vol zijlijntjes en een verrassende plotwending, zodat je nooit je aandacht verliest. Puristen zullen ongetwijfeld wat te zeuren hebben. Zo is Thor in deze film nog niet in het bezit van zijn onafscheidelijke hamer Mjolnir en vecht hij met zwaarden.

‘Thor: Tales of Asgard’ is een leuke film voor de Marvelfan. Aardig gemaakt, vlot verteld en vol leuke achtergrondinformatie. De animatie is degelijk, maar niet meer dan dat. Heb je echter niks met de dondergod dan kun je deze prequel met een gerust hart skippen.

Frank v.d. Ven